Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Broodfeest
2 personen
0-15 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
Een schatkist vol munten, een knapzak met lekkers, een kabouterhengel… Dit is een greep uit onze feestelijke traktaties met een gezonde twist.

Leuk voor op school én thuis!

15 gratis kindertraktaties voor 4-13 jaar

Bekijk hieronder direct de traktaties of download de traktaties (pdf). Tip: print het uit en leg het neer op school voor andere ouders die gezonde traktatie-inspiratie nodig hebben. 

Trakteren = feest

Kinderen krijgen per schooljaar al gauw 30 traktaties. Dat mag ook, want jarig zijn is feest! Maar het is dan wel goed om traktaties voor op school klein te houden en niet te calorierijk te maken. Of geef in plaats van iets eetbaars een klein cadeautje. 
 
 Algemene traktatietips
  • Een cadeautje, zoals stuiterballen, potloden, fluitjes, stickers, kleurboekjes of bellenblaas.
  • Groente en fruit in een leuk jasje.
  • Kleine porties van producten die niet te veel calorieën bevatten, zoals een rozijndoosje, een handje naturel popcorn, soepstengel, peperkoek, mini eierkoek of een minirolletje of zakje met kleine (suikervrije) snoepjes of dropjes.

Is er een schoolbeleid?

Bij voorkeur heeft een school een traktatiebeleid. Daarin staat wat er wel en niet getrakteerd mag worden. Is er geen beleid? Wijs de school eens op onze pagina over een voedingsbeleid

Hou trakteren veilig

Een voedselinfectie, dat is geen feestje. Lees hoe je veilig je traktatie maakt op onze pagina over veilig eten.

Kinderfeestje thuis

Tip: geef eens een themafeest over eten.
De lekkerste kerstrecepten
2 menu's voor jou

Wil je inspiratie voor een kerstmenu waar je helemaal de blits mee maakt? Met onze driegangenmenu's maak je zeker indruk. Ook in vega-variant.