Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
Ieder kind kan wel iets doen in de keuken. Van simpel husselen tot het (bijna) helemaal zelf bereiden van een gerecht en alles ertussen. Voor je het weet heb je een sterkok in huis! Bijkomend voordeel: kinderen die nu leren koken kunnen later zelf makkelijker een gezonde maaltijd op tafel zetten. 

Op deze pagina krijg je volop tips voor het koken met je kind. Vanzelfsprekend is ‘regel’ nummer 1 in de kinderkeuken: let op met hete pannen, kokend water en scherpe messen. 

'De kleine keukenhulp': recepten voor jong en oud

In het kookboek ‘De kleine keukenhulp, koken met kinderen’ staan heerlijke recepten die ideaal zijn om samen met kinderen te maken. Vol met voor-, hoofd- en nagerechten om van te smullen. Ook lees je hoe je kinderen kunt laten meehelpen en alles over snijtechnieken. Een aanrader. 

Ga naar de webshop voor een preview. Direct bestellen kan natuurlijk ook!
 

Op onze receptensite staan recepten die lekker zijn voor kinderen. Tip: onze snel-klaar-recepten hebben vaak maar weinig ingrediënten en zijn gemakkelijk samen met je kind te maken.

Je eigen hulpkok

Van klein tot groot: alle kinderen kunnen helpen koken. Als ouder kun je zelf het beste inschatten wat je kind kan. Om een beetje te helpen staat hieronder een hulpkok-verdeling.

Samen koken met je kind: wat gaat jouw kind doen?

 

Makkie (ook voor de allerkleinsten)

 • Brood smeren
 • Ei pellen
 • Groente en fruit wassen
 • Kruiden knippen en toevoegen

Mild (voor het kind dat heel wat kan) 

 • Roeren en husselen  
 • Raspen, pureren, kneden 
 • Eten wegen of afmeten 
 • Snijden van eenvoudig eten met een bot mes (zoals komkommer en banaan) 

Pittig (voor het ervaren kind)

 • Omgaan met een warmtebron, zoals een fornuis en oven
 • Snijden van eten met een scherp mes
 • Kijken of vlees en vis gaar is 
 • Keukenmachines gebruiken, zoals een blender en staafmixer

Leren snijden

Wat oudere kinderen kun je leren snijden. 2 handige technieken:

Klauwtechniek

Bij de klauwtechniek maak je een klauw van je hand en vouw je je vingertoppen naar binnen. Ook je duim zit naar binnen. Als je rechts snijdt maak je een klauw van je linkerhand en als je links bent van je rechterhand. Tijdens het snijden gaat je ‘klauw’ hand steeds een stukje naar achteren.

Brugtechniek

Maak een bruggetje met je duim en je wijsvinger. Leg de groente die je wilt halveren op de snijplank. Houd het mes in je rechterhand (als je links bent, in je linkerhand) en snijd de groente doormidden onder het ‘bruggetje’. Bij zachte groente zoals tomaten, is het handig om eerst even met het puntje van je mes in de schil te prikken voor meer stevigheid.

Kleine kooktips

3 tips:

 • Leuke namen voor groente en fruit of een gerecht maakt eten nóg aantrekkelijker. Bijvoorbeeld toverstokjes voor asperges, miniboompjes voor broccoli en apenpap voor havermoutpap met banaan.
 • Met ingrediënten in veel verschillende kleuren zorg je dat het bord een feest om naar te kijken. Met leuke borden en servetten maak je het feest compleet.
 • Eten in leuke vormen en gezichten maken… spelen met eten mag! Nog wat ideeën: serveer sperziebonen in een patatzak, rijg verschillende groenten aan een spiesje of maak een zon van wortelreepjes.

Koken zonder buikpijn toe

Starten met handen wassen hoort bij koken. Op ongewassen handen zitten namelijk soms ziekmakende bacteriën en virussen, die zo in je eten kunnen komen. Ook op groente, fruit en kruiden kunnen ziekmakers zitten. Maar als je je handen wast onder stromend water voor het koken is de kans dat je ziek wordt klein. Lees meer over veilig eten klaarmaken.

Koken met moeilijke eters

Als je eten samen maakt gaan kinderen het vaak makkelijker proeven en opeten. Samen koken is daarom ook een manier om moeilijke eters beter te laten eten. En pikt een kind al wat groente tijdens het koken? Dan heeft hij dat vast binnen! 

Haal een gratis koelkastthermometer
en zet je koelkast op 4 °C

Zet je koelkast op 4 °C met de koelkastthermometer van het Voedingscentrum. Deze week ontvang je bij Lidl een gratis thermometer bij aankoop van één zak verse groente uit de koeling.