Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Kan mee in een picknickmand!
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op twee manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Op vakantie!

Zo eet je gezond en veilig

Wat wordt het dit jaar: Frankrijk, Spanje, Turkije of toch gewoon Nederland? Op onze vakantiepagina vind je adviezen om voor en tijdens je vakantie gezond te kiezen.

Bekijk de tips

Minder verspillen

Er valt in Nederland nog ontzettend veel winst te behalen op het voorkomen van voedselverspilling. Door beter om te gaan met ons eten kunnen we jaarlijks per persoon gemiddeld 50 kilo goed eten à 150 euro besparen. In heel Nederland is dat 800 miljoen kilo goed voedsel per jaar. Niet alleen directe winst voor het milieu, maar dus ook voor je portemonnee.

Zoveel eten wil je niet verspillen, daarom helpen wij je op weg met praktische tips. Je kunt zelf minder verspillen door:
Slim boodschappen te doen en alleen te kopen wat je nodig hebt.
Precies genoeg te koken door porties af te meten.
- Je eten goed te bewaren, zodat je langer van je eten kunt genieten.

De meeste winst kun je behalen op:
brood
zuivel
groenten en fruit
aardappelen, rijst en pasta

Voor specifiek bewaaradvies kun je altijd onze digitale  bewaarwijzer raadplegen.

Meer informatie?

Bekijk de factsheet van MilieuCentraal en Voedingscentrum (pdf, 442 kb).
Of bekijk onze infographic (pdf, 657 kb)

Film: Eten is om op te eten

Topkok Pierre Wind doet verslag over voedselverspilling en gaat op zoek naar manieren om minder voedsel te verspillen.