Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Broccoli met een friszuur tintje
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 
Je staat op het punt om boodschappen te doen. Hoe ga jij te werk? Maak je een boodschappenlijstje? En als je in de winkel bent, lees je dan het etiket voordat je kiest welk product je wilt?

boodschappenlijstje

Door je goed voor te bereiden en in de winkel slim te kiezen, maak je meteen al een goede start. Met een aantal basisregels eet je al snel gezonder, voorkom je voedselinfecties en hoef je minder voedsel weg te gooien, waardoor je geld bespaart.

Voor je bij de kassa staat om af te rekenen zijn er 3 stappen om te volgen: 

Stap 1. De planning

Een boodschappenlijstje helpt je om goed te plannen en minder eten te verspillen. Bekijk voordat je een lijstje maakt je huidige voorraad: wat ligt er nog in de koelkast, vriezer en de voorraadkast? Wat wil je eten en wie eten er mee? Maar ook: welke recepten of gerechten wil je maken en wat heb je daarvoor nodig? 

Lees onze 5 tips voor het perfecte boodschappenlijstje

Stap 2. Slim je winkelwagentje vullen

Als je in de supermarkt bent, probeer je dan aan je lijstje te houden. Zo voorkom je dat je later onnodig eten weg moet gooien. De aanbiedingen lijken misschien wel interessant, maar vraag jezelf af of je alles ook op gaat maken voor de houdbaarheidsdatum.

Bekijk hoe je zo bewust mogelijk boodschappen doet

Stap 3. Het geheim van het etiket

Het etiket bevat zoveel interessante informatie dat het extra aandacht verdient. Zo staan er bijvoorbeeld keurmerken op voor gezondheid, dierenwelzijn of fairtrade die je kunnen helpen om bewuster te kiezen.

Check hoe het etiket jou kan helpen bij het kiezen

Ben je klaar met eten kopen? Ga dan naar Eten bereiden om de keukengeheimen rondom gezond, veilig en duurzaam koken te ontdekken.

50+: fit en vitaal

Zo blijf je in balans

Als je ouder wordt, neemt je spiermassa af en ga je meestal minder bewegen. Wil je op gewicht blijven, dan is het slim om wat minder te gaan eten.