Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
2 snoeprepen voor 1 euro, een traktatie op je werk, de geur van patat, legio eettentjes op het treinstation. Eten is overal en makkelijk verkrijgbaar. Helaas is het aanbod vaak ongezond en de porties te groot. Hoe kun je omgaan met een omgeving vol verleidingen? 
Of je nou op straat bent, in de supermarkt,op het station, thuis of op het werk, de kans is groot dat je allerlei soorten voedselverleidingen tegenkomt. Het kunnen geuren zijn, smakelijke posters, eetkraampjes, scherpe aanbiedingen, proefhapjes of een open snoeppot of koektrommel. Zo’n omgeving die ons stimuleert om vaak en veel te eten, en daarnaast weinig te bewegen, noemen we een obesogene omgeving.

Hoe de omgeving je keuzes beïnvloedt

Onderzoek laat zien dat we ongeveer 200 eetbeslissingen per dag maken. Van beleg kiezen voor je brood tot de boodschappen voor het avondeten en wat je tussendoor neemt als je trek krijgt. Al deze beslissingen maak je niet allemaal bewust, daar hebben we gewoonweg niet de tijd en energie voor. Je vaart dan op de automatische piloot. Net zoals je ’s ochtends de voordeur automatisch afsluit als je weggaat en veel mensen zelfs zonder na te denken de hele route naar hun werk afleggen. Juist op momenten waarin je geen bewuste afwegingen maakt, heeft de omgeving relatief meer invloed op de keuzes die we maken. 

Nee zeggen

Maar als je niets wil eten, dan zeg je gewoon ‘nee’, toch? Natuurlijk, iedereen heeft daarvoor een eigen voorraad wilskracht, maar dat is geen onuitputtelijke bron. Ook voor mensen met veel wilskracht kunnen de voortdurende verleidingen uiteindelijk een valkuil zijn. Het kost namelijk energie om verleidingen constant te weerstaan. Nee zeggen tegen die verlokkelijke traktatie, jezelf inhouden om geen reep uit de snoepautomaat te nemen of een kroket bij de lunch. Hoe vaker je op een dag verleidelijk eten moet afslaan, hoe lastiger het wordt. Vooral aan het einde van de dag, of als je moe bent of haast hebt.

Herken jij de verleiding?

Hoe kun je je dan wapenen tegen eetverleidingen? Het begint met je bewust zijn van alle eetprikkels. Realiseer je dat je net als iedereen te maken hebt met een obesogene omgeving en leer de verleidingen herkennen. Deze kunnen bestaan uit aanwezigheid, te grote porties, en prijs en aanbiedingen.

Aanwezigheid ongezond eten

Stel, je loopt langs een buffet waar allerlei lekkere salades liggen, vers fruit, heerlijke vis en knapperig brood. Helemaal achterin ligt een schaaltje met kroketten. Misschien neem je een kroket, maar je kiest sneller wat in groten getale aanwezig is. 

Onze omgeving is vaak net andersom ingericht. Gefrituurde happen, grote koeken en warme dranken met siroop en slagroom zijn op elke straathoek te krijgen. Bij elke kassa staren de snoeprepen je aan. Flesjes water en fruitsalades zijn er ook wel, maar daar moet je naar zoeken. 

Te grote porties

Het is bij ons in Nederland nog niet zo erg als in Amerika, maar ook hier worden porties steeds groter. Wat ooit een ‘grote’ koffie, frisdrank of broodje was, wordt nu ‘normaal’ genoemd, of zelfs ‘klein’. En die kleine optie, die is vaak niet zo aanlokkelijk geprijsd. Voor een euro extra heb je een veel groter fastfoodmenu of krijg je een tweede snoepreep gratis. Zo krijg je waar voor je geld, maar voor je gezondheid was een kleinere portie beter geweest.

Eigenlijk zegt small, medium en large niet zo veel. Dat betekent bij elke aanbieder iets anders. Je weet eigenlijk pas echt wat je kiest als je de bakjes of bekers eerst hebt gezien voor je een keuze maakt. De standaardoptie is 'medium', maar misschien is de kleine variant groot genoeg? Als je bewust kiest, voorkom je dat je te veel eet of drinkt.

Ongezonde aanbiedingen

In de supermarkt worden allerlei strategieën gebruikt om ons bepaalde producten te laten kopen. Zo wordt er gestunt met prijzen, grotere verpakkingen, of 2 voor de prijs van 1. Vaak zijn het juist de ongezonde producten, zoals chips, snoep en frisdrank, die we goedkoop kunnen inslaan. Goed om op voorraad te hebben, denk je dan. Maar heb je ze eenmaal in huis, dan is het lastig om er vanaf te blijven. Laat je deze aanbiedingen liggen, dan ben je vaak goedkoper en gezonder uit.
Hoe maak ik een goed voornemen?
Misschien wil je minder, gezonder of duurzamer gaan eten. Met kleine stappen en concrete plannen kom je elke dag dichter bij je doel.

Een voornemen volhouden is niet alleen een kwestie van wilskracht. Motivatie is een belangrijke voorwaarde om je voornemen te laten slagen. Je bent waarschijnlijk het meest gemotiveerd als je een voornemen kiest dat echt bij jou past. Een realistisch en goed gekozen voornemen maakt de kans op slagen veel groter. Zorg dus dat je een kleine stap verzint die je ook echt kan volhouden. En het geeft je een 'boost' als je het behaald hebt. Dat geeft weer vertrouwen dat je het kunt en een volgende stap kunt nemen. Nieuwe gewoonte maken

Wil je gezonder gaan eten? Het helpt om deze 3 stappen te zetten:

Concrete plannen maken (wat wil je gaan doen?)

Zorg dat je je voornemen zo concreet mogelijk maakt. Zo is ‘gezonder eten’ nog vrij vaag. Bijvoorbeeld dagelijks 2 stuks fruit eten is een concreet doel.

Een doel stellen dat belangrijk is voor jóu (waarom wil je dit doen?)

Als je iets zelf wilt, werkt dat beter dan wanneer je er een beloning voor krijgt van anderen. Hoe belangrijker het doel voor jezelf is, hoe groter de kans op slagen. Je kunt bijvoorbeeld meer fruit willen eten om een goed voorbeeld te zijn voor je kind.

Als-dan-plannen om te slagen (hoe ga je dit aanpakken?)

Om je goede voornemen te laten slagen, kun je gebruik maken van een als-dan-plan; één van de meest effectieve manieren om je gedrag aan te passen. We noemen dit ook wel 'implementatie intenties'.

Zo’n plan maken gaat als volgt. Bedenk: ‘Als situatie X zich voordoet, dan doe ik Y.’ Bijvoorbeeld: ‘Als ik om 10.00 uur pauze heb op mijn werk, dan eet ik een stuk fruit’. 

Meer voorbeelden van als-dan-plannen:

  • Elke week vis eten: ‘Als ik op zaterdag op de markt ben, dan haal ik een vis voor de avondmaaltijd.’
  • Verantwoord snacken: ‘Als ik tv kijk en ik heb zin in iets lekkers, dan neem ik een handje ongezouten noten’.
  • Minder eten verspillen: ‘Als ik boodschappen ga doen, dan kijk ik eerst wat ik nog in huis heb’. 

Ongezonde gewoonte veranderen: stel de vraag ‘waarom’

Je kunt natuurlijk ook een slechte gewoonte willen veranderen, bijvoorbeeld minder koekjes of chips eten. Stel jezelf dan de vraag: Waarom heb ik deze gewoonte? Bekijk goed wat ervoor zorgt dat je telkens maar weer naar deze snacks grijpt. Kijk wat de belangrijkste aanleiding is. Doe je dat bijvoorbeeld steeds omdat je zin hebt in iets lekkers, of omdat je je rot voelt of verveelt?

Bedenk daarnaast ook met wie je waar bent als je de slechte gewoonte uitvoert. Steekt je ongezonde gewoonte bijvoorbeeld altijd de kop op wanneer je met vrienden bent of juist wanneer je alleen bent? En is dit bijvoorbeeld tijdens het werk, of juist als je ’s avonds tv kijkt? Hoe scherper je de belangrijkste aanleiding en de 'wie', 'wat', 'waar' van jouw slechte gewoonte in beeld hebt, hoe beter je een nieuw voornemen kunt maken. 

Als-dan-plan om je ongezonde gewoonte te veranderen

Ook hier kunnen als-dan-plannen je helpen. Schrijf bijvoorbeeld het volgende op een briefje:

'Als…, dan…'

Vul jouw belangrijkste aanleiding in bij 'Als'. Dit kun je zo nodig aanvullen met die 'wie', 'wat', 'waar' informatie. Schrijf achter 'Dan' wat je voortaan gaat doen in die situatie. Op deze manier kun je je voornemen om minder te snacken beschrijven.

Voorbeelden:

  • 'Als ik zin heb in iets lekkers (aanleiding) als ik thuis kom van mijn werk (waar), dan neem ik een stuk fruit.’
  • 'Als ik zin heb in een calorierijke snack (aanleiding) wanneer ik met vrienden (wie) ga lunchen (wat), dan neem ik een gezond alternatief, bijvoorbeeld een kleine salade.

'Ga uit van wat je wél wilt

Maak je voornemen concreet en actief. Dus niet: 'Als ik me rot voel, dan neem ik géén chocola'. Dan weet je namelijk nog niet wat je wél gaat doen. Omschrijf het dan zo: 'Als ik me rot voel, dan neem ik een stuk fruit.’

Het uitvoeren van je nieuwe plan

Tevreden met je nieuwe voornemen? Herhaal je voornemen een aantal keer hardop voor jezelf. En oefen het voornemen in je hoofd. Stel je de situatie voor waarin je jouw oplossing gaat uitvoeren. Waar ben je? En met wie? Door het zo letterlijk voor te stellen, is de kans groter dat je het in de praktijk ook gaat uitvoeren. 

Bepaal daarnaast voor jezelf de kans dat je dit voornemen daadwerkelijk gaat uitvoeren. Denk je dat de kans klein is? Dan is je voornemen misschien niet concreet genoeg. Loop dan alle stappen nog eens door en herformuleer je plan.

Schrijf je voornemen vervolgens op en zorg dat je het elke dag even ziet. Zet de tekst als bureaublad op je computer of plak een briefje op je koelkast, kalender of spiegel. Zo denk je er elke dag even aan. Hou je je plan al een paar weken vol? En hoef je er nauwelijks moeite meer voor te doen? Dan ben je klaar voor een nieuw voornemen!

sluiten
Intermittent fasting
Hoe groot is jouw voedselafdruk?
Beantwoord 15 vragen en ga de uitdaging aan om de milieu-impact van je eetpatroon te verlagen.