Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Herfstachtig genieten
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar

Duurzaam eten

Goed voor jezelf én voor de wereld

Doe mee met Vaker Vega!

Dit vega-recept al geprobeerd?

Vega-recepten zijn lekker en makkelijk te maken. Bekijk in de video hoe je deze heerlijke groentestoof maakt uit het nieuwe kookboek Vandaag Vegetarisch.

Wat zijn goede vleesvervangers?

Wat zijn goede alternatieven voor vlees? En hoeveel heb je dan ongeveer nodig? Deze video vertelt het je in 10 seconden.

Vaker Vega! on tour

In de week van 30 oktober t/m 3 november doet de Vaker Vega-foodtruck 6 steden aan. Zie en proef hoe eenvoudig en lekker het is om meer plantaardig te eten!
 
 

Eet wat vaker vega

Vlees is heel belastend voor het milieu. Door minder of geen bewerkt en rood vlees te eten, en dus wat vaker vegetarisch, verlaag je je milieu-impact enorm.

Voorkom verspilling

Door precies genoeg te kopen en koken, voorkom je dat je eten moet weggooien. Zo kun je je milieu-impact met zo'n 14 procent verlagen.

Duurzaam eten in 7 stappen

Wat is duurzaam eten? En hoe doe je dat? Op deze pagina vind je de belangrijkste tips op een rijtje.

 
 
 
 

Doe de Voedselafdruk!

 
We hebben je antwoorden bekeken en jouw voedselafdruk is behoorlijk laag! Je bent goed bezig, ga zo door!
Omdat voeding een belangrijk deel van je totale voetafdruk inneemt, kun je door bewuster te kiezen veel besparen.
Welke uitdaging ga jij aan om je voedselafdruk te verlagen?
Omdat voeding een belangrijk deel van je totale voetafdruk inneemt, kun je door bewuster te kiezen veel besparen. We hebben onderstaande uitdagingen voor je geselecteerd. Daarmee kun je jouw totale voedselafdruk (qua ruimte en water) met gemak kleiner maken en ook gezond en (h)eerlijk blijven eten.
Schrijf je in voor een steuntje in je rug. We sturen je gedurende 2 weken gratis een aantal mails met praktische tips.
Schrijf je in voor een steuntje in je rug. We sturen je gedurende 2 weken gratis een aantal mails met praktische tips.
Schrijf je in voor een steuntje in je rug. We sturen je gedurende 2 weken gratis een aantal mails met praktische tips.
Ga je de uitdaging aan?
Schrijf je meteen in voor een steuntje in je rug. We sturen je gedurende 2 weken gratis een aantal mails met praktische tips.
Okay, liever geen herinneringsmails dus
Een andere optie is dat je zelf herinneringen in je agenda of telefoon zet.
Hier vind je adviezen hoe je over het algemeen je milieudruk van je eten kunt verlagen.
Daag je vrienden uit :
Cool!
Ken je iemand die ook wel een update kan gebruiken? Deel de uitdaging:
Ga je de uitdaging aan?
We sturen je gedurende 2 weken weer opnieuw een aantal mails met praktische tips.
Oi
0,9
hectare
0
hectare
0
liter
 

Eet groente van het seizoen

Dagelijks 250 gram groente eten is goed voor je gezondheid. Bovendien heeft groente een lage klimaatbelasting. Neem ook wat groente als lunch of tussendoortje. Zo haal je de 250 gram makkelijker.

Eet wat je nodig hebt

Hoe meer je eet, hoe meer voedsel er moet worden geproduceerd. Dit kost meer energie en is belastend voor het milieu. Door precies te eten wat je lichaam nodig heeft, help je het milieu en je gezondheid.

Drink duurzaam

Het produceren van alcoholische dranken zoals bier en wijn kost veel energie en water. Bovendien vergroot alcohol drinken het risico op ziekten als borstkanker. Alcohol laten staan, is daarom een goed idee.

 
 

Meer plantaardig eten

Waarom is meer plantaardig en minder vlees eten een goed idee? En hoe doe je dat? Hier vind je de beste tips.

Seizoensgroente-overzicht

Groenten van het seizoen hebben een stuk minder impact op het milieu, dan groenten van ver weg. Ook zijn ze vaak goedkoper. Bekijk het seizoensgroente-overzicht.

Vandaag vegetarisch

Het nieuwe kookboek 'Vandaag vegetarisch', met meer dan 60 vegetarische gerechten, is nu te bestellen in de webshop!

Vraag & antwoord

  • Hoe duurzaam is kaas? Om 1 kilo kaas te maken, is zo’n 9 à 10 liter melk nodig. Daarnaast moeten harde kazen, zoals Goudse kaas, maanden rijpen. Daarnaast kost het energie om...
  • Zijn alle keurmerken door de wet goedgekeurd? Er zijn keurmerken die wel in Europese wetgeving vastgelegd, zoals biologisch, scharreleieren of beschermde benamingen over de oorsprong van een product, zoals Parmaham. In...
  • Hoe eet ik minder vlees of vegetarisch? Gezond eten zonder vlees of met minder vlees is niet moeilijk. Ook zonder vlees eet je volgens de Schijf van Vijf. Daarbij let je erop dat je genoeg eiwit, ijzer, vitamine...
  • Twijfel over de houdbaarheidsdatum: kun je dit nog opeten of niet? Op veel producten staat een houdbaarheidsdatum, zoals een pak sinaasappelsap, voorverpakte groente, vlees, vis, soepen en sauzen. Die houdbaarheidsdatum geldt voor gesloten...
  • Is duurzaam eten duurder? Je hoeft niet te kiezen voor duurdere producten met een keurmerk om duurzamer te eten. Je kunt ook andere keuzes maken in wat je koopt, hoe je kookt, en slim omgaan met restjes. Wil...