Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Oosters wokgeheim
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Ziekte van Crohn

In het algemeen geldt voor mensen met de ziekte van Crohn dat vezelrijk eten, met veel granen, groente en fruit en voldoende vocht, goed is voor de werking van de spijsvertering. Per persoon kan dit echter verschillen. Daarnaast is het verstandig om met de arts en diëtist je voedingspatroon te overleggen.

Omschrijving

De ziekte van Crohn is een maag-darmontsteking. De ziekte van Crohn geeft vergelijkbare klachten als colitis ulcerosa, maar bij de ziekte van Crohn kunnen er ontstekingen in het gehele maag-darmkanaal voorkomen. Een van de meest voorkomende klachten is  diarree, doordat de darmwand minder goed voedingsstoffen en water op kan nemen. Ook buikpijn komt veel voor. 

Meestal komt er geen bloed voor in de ontlasting. Kenmerkend is dat rustige periodes worden afgewisseld door periodes met hevige klachten. Sommige producten kunnen de klachten verergeren. De oorzaak van de ziekte is nog niet geheel duidelijk. 

In het algemeen geldt dat vezelrijk eten, met veel granen, groente en fruit en voldoende vocht, goed is voor de werking van de spijsvertering. Per persoon kan dit echter verschillen. Daarnaast is het verstandig om met de arts en diëtist je voedingspatroon te overleggen. 

De ziekte van Crohn lijkt op Colitis ulcerosa.

Twijfel over de houdbaarheidsdatum?

Verschil THT en TGT

In het kort: producten met een verlopen THT-datum (ten minste houdbaar tot) hoef je vaak niet weg te gooien. Gebruik dan je zintuigen. Producten met een verlopen TGT-datum (te gebruiken tot) kun je beter wél weggooien.