Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Sonja Bakker

De Sonja Bakker-methode is een bekende dieetvorm. Het dieet gaat uit van 3 hoofdmaaltijden met strikte menuvoorschriften en een beperkt aantal caloriearme tussendoortjes. 

De methode kan gewichtsverlies opleveren, al zijn er wel wat bezwaren. Zo bevatten de menu’s veel minder brood en soms minder zuivel en fruit dan goed is. Verder is de speciale Sonja Bakker-methode voor kinderen tegenstrijdig met de erkende aanpak voor kinderen met overgewicht. Kinderen in de groei mogen niet zomaar op dieet worden gezet.

Wat is de Sonja Bakker-methode?

Gewichtsconsulente Sonja Bakker beschrijft in verschillende van haar boeken een methode om af te vallen. Daarnaast is er ook een online afslankprogramma beschikbaar. De methode van Sonja Bakker gaat uit van strikte menuvoorschriften, die een aantal weken moeten worden gevolgd. Het dieet omvat altijd 3 hoofdmaaltijden en een beperkt aantal caloriearme tussendoortjes. In het online afslankprogramma kan een eigen weekmenu worden samengesteld. Naast de weekmenu’s wordt geadviseerd om minimaal 2 liter water per dag te drinken. Thee mag onbeperkt gedronken worden en van koffie 2 kopjes per dag. Ook wordt aangeraden voldoende te bewegen in de vorm van wandelen, fietsen of rustig zwemmen. 

Kanttekeningen

Er zijn kanttekeningen te plaatsen bij de adviezen uit de boeken van Sonja Bakker. Zo wordt aangeraden om, ongeacht wat iemand verder drinkt, elke dag 2 liter water te drinken. Dit is niet noodzakelijk. Een volwassene heeft per dag 1,5 tot 2 liter drinken nodig. Dat kan water zijn, maar ook thee, koffie of een andere drank.

In een aantal van haar boeken werkt Sonja Bakker veel met dure merkproducten, terwijl goedkopere alternatieven vrijwel altijd ook prima zijn. Zo zijn alle magere zuivelproducten zonder toegevoegde suiker goed en niet alleen het met naam genoemde merkproduct.

Ten slotte staan er verspreid door de boeken voedingskundige weetjes en tips die niet gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek, zoals ‘van witte wijn krijg je cellulitis’, ‘fruit reinigt je lichaam’ en ‘koffie onttrekt vocht aan het lichaam’. Ook op gespannen voet met de wetenschap staat het advies dat je beter een appelbol met bladerdeeg (570 kcal) kunt eten dan 2 oliebollen (samen 320 kcal).

Lange termijn

Net als bij veel andere diëten bestaat bij de Sonja Bakker-methode het risico om op termijn weer terug te vallen op het oude gewicht. Wanneer bijvoorbeeld de weekmenu’s zijn afgelopen, en daarmee de houvast van een voorbeelddagmenu, kan het lastig zijn om het dieet vol te blijven houden. En hoewel het boek 'Bereik en behoud je ideale gewicht' tips bevat en adviezen om toch vol te blijven houden, is er volgens de wetenschappelijke literatuur meer nodig voor gedragsverandering. Het is dus de vraag of de informatie in het boek genoeg inzicht geeft om het eetpatroon structureel aan te passen en zo het risico op terugval te verkleinen. 

Is de Sonja Bakker-methode gezond?

Vanwege de lage energie-inname kunnen de Sonja Bakker-menu’s gewichtsverlies opleveren. Het dieet sluit ook aan bij een aantal voedingsadviezen uit de Schijf van Vijf, zoals gevarieerd eten, veel groente en weinig verzadigd vet.

De menu’s bevatten alleen veel minder brood en soms minder zuivel en fruit dan door het Voedingscentrum wordt aangeraden. Op sommige dagen van de week mogen vrouwen in plaats van brood slechts een paar beschuiten of crackers eten. Daardoor kan een tekort aan belangrijke voedingsstoffen ontstaan, zoals vezels.

In sommige voorbeelddagmenu’s wordt er verhoudingsgewijs veel gebruik gemaakt van producten buiten de Schijf van Vijf. Voorbeelden zijn drinkbouillon, eierkoek, ontbijtkoek of vitaminewater. Zo bevat drinkbouillon veel zout en is vitaminewater niet goed voor het gebit vanwege de zuren die erin zitten. Voor vitaminen is dit water niet nodig: bij een volwaardig voedingspatroon zitten er voldoende vitaminen en mineralen in de voeding. Tot slot is wijn opgenomen als keuzemogelijkheid in de voorbeelddagmenu’s. Het advies is echter om bij voorkeur geen alcohol te drinken vanwege de nadelige gezondheidseffecten.

Kinderen en tieners

Het tweede boek van Sonja Bakker, 'Bereik je ideale gewicht voor kinderen én tieners', is gericht op kinderen en tieners. In het boek staan dagmenu’s voor verschillende leeftijdscategorieën, die ook strikt moeten worden opgevolgd. Deze dagmenu’s zijn opgebouwd uit 3 hoofdmaaltijden en 3 keer iets tussendoor.

De menu’s vormen geen gezond eetpatroon voor kinderen. Ze bevatten veel te weinig brood, weinig groente en veel melk(producten). Verder is het een algemeen geaccepteerd uitgangspunt voor de aanpak van overgewicht bij kinderen, dat kinderen in de groei niet zomaar op een dieet moeten worden gezet. 

Kinderen hebben namelijk voldoende voedingsstoffen nodig om goed te kunnen groeien en zich goed te kunnen ontwikkelen. Vandaar dat het advies is om onder professionele begeleiding van bijvoorbeeld een (huis)arts of kinderdiëtist het voedings- en beweegpatroon van een kind aan te passen.