Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Makkelijk en snel op tafel
2 personen
0-15 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Scharrelrundvlees

Scharrelrund is een keurmerk voor dierenwelzijn. Scharrelrunderen moeten in groepen worden gehouden. De runderen moeten altijd kunnen staan en liggen als ze dit willen. De ligruimte is een dichte vloer met veel stro. Vrouwelijke runderen gaan van mei tot september de wei in.

Omschrijving

Scharrelrund is een keurmerk voor dierenwelzijn. Scharrelrunderen moeten in groepen worden gehouden. De runderen moeten altijd kunnen staan en liggen als ze dit willen. 

Scharrelrundveehouderijen zijn diervriendelijker en vaak ook kleiner dan gangbare rundveehouderijen.

Kenmerken

  • Koeien leven van mei tot september in de wei
  • Het weiland moet minimaal 500 m² groot zijn
  • Koeien leven binnen op een dichte vloer met veel stro. Ze kunnen altijd op een natuurlijke manier gaan staan en liggen.
  • Koeien worden in groepen gehouden
  • Koeien krijgen alleen plantaardig voer
  • Onthoornen wordt bij uitzondering toegepast
  • Stieren worden niet gecastreerd
  • Er worden geen dikbilras koeien gehouden

Keurmerkorganisatie

ProduCERT, erkend door Raad voor Accreditatie, www.producert.nl

Controle

Deltacon-ISC 

Nieuw kookboek: Vandaag vegetarisch

'Vandaag vegetarisch' inspireert om eten op een nieuwe manier te benaderen. Steeds meer mensen eten minder of geen vlees. In dit kookboek vind je recepten op basis van peulvruchten, soja, ei, noten en vleesvervangers.