Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op twee manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Lekker eten met minder zout
Een praktisch boek voor iedereen die minder... Bestel nu € 9,95
Populair
Gezond eten met de Schijf van Vijf
Geheel vernieuwd! Iedereen weet dat gezond... Bestel nu € 9,95
Ga naar

Betekent 'natuurlijk' dat er geen E-nummers in zitten?

Wat denk jij?

Op 'De waarheid op tafel' beantwoorden we veelgehoorde vragen over eten. Zoals deze van Jan: "Natuurlijk op het etiket betekent dat er geen E-nummers inzitten denk ik."

Bekijk het antwoord

MSC-keurmerk

Het Marine Stewardship Council-keurmerk (MSC) staat op visproducten die afkomstig zijn van duurzame visserij. 

Bij duurzame visserij worden visstanden duurzaam beheerd en wordt zo min mogelijk schade toegebracht aan het leven in de zee.

Omschrijving

Het Marine Stewardship Council-keurmerk (MSC) is een keurmerk voor visproducten die afkomstig zijn van duurzame visserij. Bij duurzame visserij worden visstanden duurzaam beheerd en wordt zo min mogelijk schade toegebracht aan het leven in de zee en weinig bijvangst heeft. Het keurmerk houdt geen rekening met dierenwelzijn.

MSC heeft als doel verantwoordelijk beheer van de voorraden vis, schaal- en schelpdieren te bevorderen en te belonen. MSC heeft een onafhankelijke norm voor duurzame en goed beheerde visserij ontwikkeld.

Kenmerken

Vissers en visserijen die in aanmerking willen komen voor een keurmerk, moeten aan deze criteria voldoen: 

  • Geen overbevissing op het visbestand  
  • Behoud van het ecosysteem 
  • Goed en doeltreffend beheer van de visserijactiviteiten
Individuele vissers en grote visserijbedrijven komen in aanmerking voor het keurmerk. De visserij moet beoordeeld worden om in aanmerking te komen voor het keurmerk. Dat kost geld. Ook het voeren van het keurmerk kost geld.

Welke producten dragen het keurmerk?

In Nederland zijn onder andere zalm, tonijn, koolvis, garnalen en heek met MSC-keurmerk verkrijgbaar. Jaarlijks komen er nieuwe soorten bij. 

Over MSC

MSC is in 1996 opgericht door het Wereld Natuur Fonds en Unilever, maar is sinds 1999 een onafhankelijke organisatie. Het is een internationale organisatie die de standaard heeft ontwikkeld waarmee onafhankelijke certificeringsbureaus het keurmerk kunnen toekennen aan producten uit de duurzame visserij. 

Keurmerkorganisatie

Marine Stewardship Council, www.msc.org, erkend door Accreditation Services International. Dat is een internationale organisatie die vergelijkbaar is met de Raad voor Accreditatie. 

Controle

Verschillende onafhankelijke organisaties, zoals SGS, MIO, Food Certification Int. Det Norske Veritas.