Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Basilicum maakt het af
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Halfvitamines

Halfvitamines zijn stoffen die ooit vitamines zijn genoemd, maar waarvan later bleek dat ze dit niet waren. 

Vitamines zijn onmisbare stoffen die we binnen moeten krijgen via ons eten en drinken. Het lichaam maakt namelijk zelf geen vitamines aan. 

Sommige halfvitamines bleken geen vitamines te zijn omdat mensen het toch zelf aanmaken. Baby’s en te vroeg geboren kinderen moeten deze stoffen soms wel met de voeding binnenkrijgen. 

Omschrijving

Halfvitamines zijn eigenlijk geen vitamines. Vitamines zijn voedingsstoffen die onmisbaar zijn voor een goede gezondheid. Het lichaam maakt zelf geen vitamines aan, daarom moeten we ze binnenkrijgen via ons eten en drinken. 

Vroeger werden de halfvitamines als vitamines beschouwd. Pas later bleek dat ze dit toch niet waren, omdat bijvoorbeeld het lichaam deze stoffen zelf aanmaakt. Voorbeelden van halfvitamines zijn carnitine, choline en inositol. Deze stoffen spelen wel een rol bij de stofwisseling in ons lichaam. 

Baby’s en te vroeg geboren kinderen moeten halfvitamines soms nog wel via de voeding binnenkrijgen. Ze zitten in de moedermelk en worden aan zuigelingenvoeding toegevoegd.

‘Kies Ik Gezond?’-app
Gezonder kiezen op basis van wat jíj belangrijk vindt

We lanceren de gratis ‘Kies Ik Gezond?’-app. Daarmee scan, zoek en vergelijk je producten. Je kunt in één oogopslag zien wat een gezondere keuze is.