Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Pluk de winter
2 personen
0-15 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Fokkerij

De vleesketen begint met de fokkerij. Op een fokkerij worden rassen gefokt met bepaalde eigenschappen, zoals groeisnelheid of vleeskwaliteit.

Omschrijving

De fokkerij is het begin van de vleesketen. Fokken is het uitkiezen van vee met de meest gewenste eigenschap om een nieuwe generatie dieren te krijgen. Zij hebben ook die gewenste eigenschappen hebben en zijn beter dan de vorige generatie.

Gefokte dieren gaan vervolgens naar een vermeerderingsbedrijf.

Koeien

Nederlandse veehouders fokken vooral om goede melkkoeien te krijgen. Het liefst koeien die zonder problemen over een lange periode melk geven.

Er zijn ook koeien die speciaal voor hun vlees worden gefokt. Dit zijn de zogenaamde vleesrassen als Limousin, Blonde d’Aquitaine en Belgisch Blauw.

Varkens

De meest gefokte varkensrassen zijn het Nederlands Landras, het Fins Landras, de York en de Large White.

Kippen

Kippenfokkerijen fokken met diverse vleesrassen. de belangrijkste zijn Cobb en Hubbart. 

Voor vleeskuikens zijn er wereldwijd nog drie fokbedrijven, waarvan één in Nederland. Fokdieren kunnen als broedei eenvoudig getransporteerd worden. Transport als eendagskuiken gebeurt vaak.

‘Kies Ik Gezond?’-app
Gezonder kiezen op basis van wat jíj belangrijk vindt

We lanceren de gratis ‘Kies Ik Gezond?’-app. Daarmee scan, zoek en vergelijk je producten. Je kunt in één oogopslag zien wat een gezondere keuze is.