Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Broodfeest
2 personen
0-15 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Codex Alimentarius

De Codex Alimentarius Commissie (Codex) streeft naar veilige voedingsmiddelen en eerlijke handel in voedingsmiddelen. Hiervoor ontwikkelt zij internationale normen. 

De Codex is een organisatie van de Verenigde Naties waaraan 186 landen en de Europese Unie deelnemen.

De Codex Alimentarius is geen wetgeving. De EU en landen kunnen de normen vrijwillig in hun wetgeving opnemen en bedrijven kunnen vrijwillig voldoen aan de normen.

Omschrijving

Het produceren van voedsel brengt risico’s met zich mee. Er kunnen bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen in voeding terechtkomen. De Codex Alimentarius Commissie (Codex) streeft naar veilige voedingsmiddelen en eerlijke handel in voedingsmiddelen. 

De Codex is een organisatie van de Verenigde Naties die is opgericht door twee andere VN organisaties: de FAO (Food and Agricultural Organization) en WHO (World Health Organization).

Aan de Codex nemen 186 landen en de Europese Unie deel.

Taken van de Codex Alimentarius 

Codex Alimentarius is Latijn voor voedingsmiddelenwet. De Codex Alimentarius is echter geen wetgeving. Het is een grote verzameling aan normen die de veiligheid van voedingsmiddelen waarborgen. 

Veel landen en de EU gebruiken de normen van de Codex als leidraad bij het maken van wetgeving. Vaak gebruiken bedrijven de normen als leidraad voor de productie van veilige voedingsmiddelen.

De Codex is leidend bij conflicten waar geen wetgeving voor is.

Adviesorganen

De Codex krijgt wetenschappelijk advies van vier organen van de Verenigde Naties. Deze organen vallen net als Codex onder de verantwoordelijkheid van FAO en WHO:

  • Het ‘Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives’ (JECFA) adviseert over de veiligheid van additieven, zoals E-nummers. 
  • De ‘Joint FAO/WHO Meeting on Pesticide Residues’ (JMPR) adviseert over de veiligheid van schadelijke stoffen, diergeneesmiddelen en bestrijdingsmiddelen. 
  • De ‘Joint FAO/WHO Meetings on Microbiological Risk Assessments’ (JEMRA) kijkt naar microbiologische risico’s. 
  • Het ‘Joint FAO/WHO expert panel on GM Food Risk Assessments’ adviseert over risico’s van voedsel dat genetisch gemodificeerde planten of dieren bevat.

De lekkerste kerstrecepten
2 menu's voor jou

Wil je inspiratie voor een kerstmenu waar je helemaal de blits mee maakt? Met onze driegangenmenu's maak je zeker indruk. Ook in vega-variant.