Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Het broertje van de appeltaart
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

BSE is een prionziekte, die wordt veroorzaakt door besmettelijke eiwitten (prionen). BSE staat voor Bovine Spongiforme Encefalopathie. Dit is een sponsvormige hersenafwijking bij koeien, die ook wel gekkekoeienziekte wordt genoemd. 

Mensen die met BSE besmet vlees eten kunnen een variant van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob oplopen.

BSE en de variant Creutzfeldt-Jakob komen wereldwijd bijna niet meer voor door alle strenge veiligheidseisen bij het houden en slachten van runderen. Alle producten van rundvlees die in de winkel liggen zijn vrij van BSE.

Omschrijving

BSE is de afkorting van Bovine Spongiforme Encefalopathie. Letterlijk betekent dit: sponsvormige hersenafwijking bij koeien. BSE tast de eiwitten in hersenen en het zenuwweefsel van koeien aan, waardoor er gaatjes in komen. De hersenen gaan dan lijken op een spons.

BSE heeft 4 tot 5 jaar nodig om tot uiting te komen. Daarna ontstaan gedragsafwijkingen die vermoedelijk veroorzaakt worden door de hersenafwijking. Door dit afwijkende gedrag wordt BSE ook de gekkekoeienziekte genoemd.

Zieke koeien:

  • zonderen zich af
  • gedragen zich zenuwachtig
  • staan niet meer normaal op hun poten

De gezondheid van koeien met BSE gaat binnen enkele weken achteruit en enkele weken later overlijden ze.

Voor zover bekend openbaart de ziekte zich nooit bij koeien onder de 30 maanden. In de praktijk betekent dat dat de ziekte alleen voorkomt bij melkkoeien, want vleeskoeien worden al op een leeftijd van circa 12 maanden geslacht.

Ook melkkoeien worden geslacht en opgegeten. Omdat die zoveel ouder zijn dan vleeskoeien is het risico dat zij BSE hebben groter.

Gezondheidseffecten

Mensen kunnen door het eten van met BSE besmet vlees de ziekte Creutzfeldt-Jakob oplopen, een zeldzame hersenziekte die lijkt op BSE.

De ziekte komt wereldwijd bijna niet meer voor door alle strenge veiligheidseisen bij het houden en slachten van runderen. 

Veiligheid

Alle producten van rundvlees die in de winkel liggen, zijn vrij van BSE. Dit geldt dus ook voor worst, tartaar, biefstuk, runderlappen, mergpijpjes en schenkel, ossenstaart, vleeswaren en melk. Gelatine, bouillon en cosmetica zijn ook vrij van BSE. 

De ziekte komt wereldwijd bijna niet meer voor door alle strenge veiligheidseisen bij het houden en slachten van runderen. 

Veiligheidsmaatregelen

De volgende maatregelen worden genomen om te voorkomen dat met BSE besmette producten in de winkel terecht komen:

  • In de Europese Unie en Zwitserland mag geen diermeel in voer voor koeien worden gebruikt, omdat er BSE in kan voorkomen. Geïmporteerd vlees moet aan dezelfde eisen voldoen.
  • Alle runderen ouder dan 4 jaar worden bij de slacht getest op BSE. Alle onderdelen van het rund, die BSE kunnen overbrengen worden bij de slacht verwijderd en vernietigd. Dat zijn: amandelen, darmen, schedel, hersenen, ogen, ruggenmerg, wervelkolom van runderen ouder dan 30 maanden (exclusief de staartwervels) en separatorvlees: dit vlees wordt van de botten geschraapt.
  • Alle koeien, waarvan een vermoeden bestaat dat ze met BSE besmet zijn, worden gedood en daarna verbrand in een afvalverbrandingsoven. 
  • Vlees dat wordt ingevoerd uit landen buiten de Europese Unie moet aan dezelfde strenge eisen ten aanzien van BSE voldoen als vlees uit landen binnen de Europese Unie.

Meer informatie

Veel suiker in pakjes drinken
Er zit nog steeds veel suiker in pakjes drinken. Dat blijkt uit een steekproef van het Voedingscentrum bij de start van het nieuwe schooljaar.