Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg
Menu van de Week Recept van de dag

2 personen
0-15 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op twee manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Elke dag een ei, kan dat?

5 nieuwe feiten en fabels over eieren

Op de website 'De Waarheid op Tafel' worden fabels en feiten ontrafeld. Bekijk de nieuwe stellingen over eieren, zwangerschap en voedselverspilling. 

Wat denk jij?

Boter

Boter is een smeerbaar vet gemaakt van melk. Boter valt onder vak 4 van de Schijf van Vijf. Dit vak omvat alle vetten en oliën die gebruikt worden voor het besmeren van het brood en het bereiden van de maaltijden. 

Boter ligt in de winkel onder de naam roomboter. Boter bevat vitamine A, D en E en heeft een vetgehalte van tussen de 80 en 90%. Halfvolle boter heeft een vetgehalte van 40%. Het bevat vooral verzadigd vet.  Dit vet is staat erom bekend niet goed te zijn voor de gezondheid. 

Er is veel melk nodig voor het maken van roomboter. Daarom is de milieubelasting hoog. 

Omschrijving

Boter is een smeerbaar vet dat grotendeels bestaat uit afgeroomd melkvet, dus room, en een beetje water. Het staat bekend onder de naam roomboter. Soms staat er grasboter op de verpakking. Grasboter is gemaakt van melk uit de periode dat de koeien in de wei lopen en vers gras eten.   

Boter valt onder vak 4 van de Schijf van Vijf. Dit vak omvat alle vetten en oliën die gebruikt worden voor het besmeren van het brood en het bereiden van de maaltijden. Boter bestaat grotendeels uit afgeroomd melkvet, dus room, en een beetje water.  

Herkomst

Boter komt meestal uit Nederland. Bijna alle Nederlandse boter gaat naar het buitenland, vooral naar België, Frankrijk en Duitsland. 

Gezondheidseffecten

Roomboter bevat vitamine A, D en E. Roomboter heeft een vetgehalte van tussen de 80 en 90%. Er bestaat ook halfvolle boter met een vetgehalte van 40%. Boter bevat vooral verzadigd vet en heel weinig onverzadigd vet. In grasboter zit wat meer onverzadigd vet. Vet is brandstof voor het lichaam. 

Verzadigd vet staat bekend om de ongunstige gezondheidseffecten. Zo verhoogt verzadigd vet het slechte cholesterol. Op die manier vergroot verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten.

Onverzadigd vet staat bekend om de gunstige gezondheidseffecten. Onverzadigd vet verhoogt het goede cholesterol en verlaagt het slechte cholesterol. Op die manier verkleint onverzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten

Voedingsadvies

Door het hoge gehalte aan verzadigd vet moet boter niet te vaak gegeten worden.

Bewaren

Roomboter is 1 tot 2 weken houdbaar in de koelkast. Het kan langer in de vriezer bewaard worden.

Etiket

Eisen ten aanzien van etikettering zijn vastgelegd in de Warenwet etikettering.  

Boter is altijd gemaakt van melk. Halvarine en margarine niet en mag daarom dus ook geen boter heten. Roomboter wordt gezouten en ongezouten verkocht.

Kijk naar het online etiket voor meer uitleg over de verschillende onderdelen van het etiket.

Duurzaamheidsaspecten

Voor iedere kilo boter is ongeveer 25 liter melk nodig. Omdat er veel melk nodig is voor het maken van roomboter is de milieubelasting hoog. Boter heeft verder grotendeels dezelfde duurzaamheidsaspecten als andere melkproducten.

Voedingskenmerken

Voedingswaarden
Gegevens per 100 g / ml (bron: NEVO)
Energie
Energiewaarde in kJ3030 kJ
Energiewaarde in kcal737 kcal
Vet
Vet totaal81,1 g
Vetzuur
Vetzuren verzadigd52,9 g
Vetzuren trans1,5 g
Vetzuren enkelvoudig onverzadigd cis17,7 g
Vetzuren meervoudig onverzadigd2,2 g
Vetzuren n-3 meervoudig onverzadigd cis0,5 g
Vetzuren n-6 meervoudig onverzadigd cis1,3 g
Linolzuur1,1 g
ALA0,37 g
EPA0,05 g
DHA0,01 g
Vezel
Voedingsvezel0,0 g
Eiwit
Eiwit totaal1 g
Eiwit plantaardig0 g
Vitamines
Vitamine B20,03 mg
Vitamine C0 mg
Retinol act equivalent866 µg
Vitamine D1,2 µg
Vitamine E2,5 mg
Vitamine B10,01 mg
Vitamine B120,30 µg
Vitamine B60,000 mg
Folaat equivalenten0,0 µg
Nicotinezuur0,0 mg
Beta-caroteen442 µg
Overigen
Alcohol0 g
Water15 g
Cholesterol221,0 mg
Koolhydraten
Koolhydraten1,1 g
Lactose1,0 g
Saccharose0,0 g
Polyolen0,00 g
Mono- en disacchariden1,1 g
Polysacchariden0,0 g
Natrium/zout
Natrium0,400 g
Zout1,000 g
Mineralen
Kalium27 mg
Magnesium2 mg
Calcium21 mg
Fosfor22 mg
IJzer0,1 mg
Selenium1 µg
Jodium2 µg
Koper0,01 mg
Zink0,08 mg
sluit venster
Informatie over bewaren, bereiden en duurzaam eten
Bewaren
Bewaartijd in koelkast (dagen)14
Bewaartijd in diepvries (maanden)2
Duurzaamheid
Klimaatbelasting
1 = 100 gram CO2-eq
Landgebruik
1 = 1 m2
sluit venster