Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op twee manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Lekker eten met minder zout
Een praktisch boek voor iedereen die minder... Bestel nu € 9,95
Populair
Gezond eten met de Schijf van Vijf
Geheel vernieuwd! Iedereen weet dat gezond... Bestel nu € 9,95
Ga naar

Betekent 'natuurlijk' dat er geen E-nummers in zitten?

Wat denk jij?

Op 'De waarheid op tafel' beantwoorden we veelgehoorde vragen over eten. Zoals deze van Jan: "Natuurlijk op het etiket betekent dat er geen E-nummers inzitten denk ik."

Bekijk het antwoord

Bakken

Bakken is het bereiden van vlees, aardappelen of een ander product in een open pan op hoog vuur in hete margarine, al dan niet vloeibaar bak- en braadvet of olie.

Omschrijving

Voor het bakken van vlees is het van belang dat het product waarin je bakt goed heet is. Het vlees schroeit daardoor snel dicht. Zo blijven de vleessappen behouden en blijft het vlees mals en sappig. Controleer de temperatuur van de pan met een paar druppels water. Als de waterdruppels op de bodem dansen en snel verdampen, is de juiste temperatuur bereikt.

Een pan met een anti-aanbaklaag bevat een kunststoflaag die aanbakken voorkomt. Daardoor is er minder vet nodig en wordt er al snel zo'n 10 gram vet per persoon bespaard. Het is zelfs mogelijk om er zonder vet hamburgers, braadworst, saucijsjes, slavinken, gehaktschijven en gehaktballen in te bakken.

Magere jus

Zorg voor een passende koekenpan en gebruik maximaal 15 gram margarine of olie per persoon. Gebruik bij voorkeur vloeibare margarine of olie. Voor 2 personen is 15-20 gram bakproduct meestal voldoende (3 tot 4 theelepels). Voor het bakken van gehakt is zelfs 10 gram genoeg. Laat op niet te hoog vuur wat vet uit het gehakt smelten en bak het daarna bruin. Maak een lekkere, vetarme jus door toevoeging van bouillon, wat tomatenketchup, kruiden, paprikapoeder, een ontvelde en in stukjes gesneden tomaat, kleingesneden ui of gefruite uitjes. Jus gemaakt van juspoeder uit een zakje levert ook weinig vet.