Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Zo lekker kan het zijn
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

De appel is een fruitsoort. Fruit staat in de Schijf van Vijf.  

Fruit geeft veel voordelen voor de gezondheid. Appels bevatten weinig calorieën. Er zit niet veel vitamine C in, maar wel veel voedingsvezel en kalium.

Appels waarbij rekening gehouden is met verantwoorde productie zijn te herkennen aan de keurmerken Milieukeur, Biologisch en Nature & More.

Omschrijving

De appel behoort tot de pitvruchten, net als de peer en de vijg. De fris-zure smaak van appels ontstaat door het appelzuur. Fruit staat in de Schijf van Vijf.  

Herkomst

Het Nederlandse klimaat is zeer geschikt voor de teelt van appels. Veel fruit komt uit de Betuwe (Gelderland) maar ook uit Utrecht, Zeeland, Flevoland en Noord Holland. Op de meeste bedrijven worden appels en peren geteeld. Elk jaar groeit er in Nederland ongeveer 365 miljoen kilo aan appels. De helft daarvan wordt geëxporteerd. Elstar en Jonagold zijn de populairste rassen. Een kwart van de appels is bestemd voor appelmoes.   

Appels zijn de belangrijkste geïmporteerde fruitsoort. Ze komen uit Frankrijk, Spanje en België, maar bijvoorbeeld ook uit Chili, Brazilië, Argentinië, Zuid Afrika, China en Nieuw Zeeland. 

Consumptiecijfers

De appel eten we het meest in Nederland. Elk jaar eet een gemiddelde Nederlander 10,7 kilo appel.

Bewaren

Appels zijn lang te bewaren en daardoor het hele jaar beschikbaar. In de koelkast zijn appels 2 tot 4 weken goed te houden. 

Appels rijpen sneller als ze naast een banaan liggen.

Gezondheidseffecten

Appels bevatten weinig calorieën. Ze leveren niet veel vitamine C maar wel veel voedingsvezel en kalium. Voor fruit gelden veel algemene gezondheidsvoordelen.   

Allergie

Ongeveer 350.000 mensen in Nederland hebben een appelallergie en kunnen daardoor geen appels eten. Een groot deel van deze groep kan het appelras Santana wel goed eten.

Voedingsadvies

Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer. Als je steeds andere fruitsoorten kiest krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt. Lees meer over fruit en vul de Schijf van Vijf voor jou in voor een voedingsadvies op maat. 

Etiket

Eisen ten aanzien van etikettering zijn vastgelegd in de Warenwet etikettering. 

Aan vers, niet-voorverpakt fruit zijn nauwelijks eisen gesteld. Alleen de naam, land van herkomst en de productiepartij moeten genoemd worden. Op een etiket van voorverpakt (gesneden) fruit, ingeblikt en gedroogd fruit staan onder meer de ingrediënten, de houdbaarheidsdatum, het gewicht en het land van herkomst vermeld. 

Kijk naar het online etiket voor meer uitleg over de verschillende onderdelen van het etiket. 

Keurmerken

In Nederland zijn appels verkrijgbaar met de volgende keurmerken:  

  • Milieukeur
  • Biologisch
  • Nature & More

Duurzaamheidsaspecten

Importappels worden meestal per boot vervoerd naar Nederland. 

Europese appels hebben het hele jaar door de laagste klimaatbelasting. Appels uit Chili, Brazilië en Zuid Afrika scoren ook redelijk. Appels uit Nieuw Zeeland hebben een hoge klimaatbelasting.  

Milieu Centraal heeft een groente- en fruitkalender samengesteld, waarmee in één oogopslag is te zien hoeveel energie het heeft gekost om een product in een bepaald seizoen in de winkel te krijgen.   

Biologische teelt

Op ongeveer 260 hectare van de in totaal circa 9 duizend hectare appelgaarden vindt biologische teelt plaats.   

Biologische appelgaarden zijn vaak nog de enige hoogstamgaarden in Nederland. Hier groeien oude appelrassen zoals Sterappel, Notarisappel of Zoete Ermgaard. De hoogstamgaarden zijn vaak een aantrekkelijke omgeving voor planten en dieren. De meeste commerciële boomgaarden in Nederland zijn echter laagstamgaarden. Deze leveren meer op en zijn makkelijker te verzorgen en te plukken. 

Nieuw: de Koelkastklem
Help voedselverspilling voorkomen

Met de Koelkastklem in je koelkast vergeet je nooit meer je restjes op te maken. Nu te bestellen tegen verzendkosten: € 2,45.

 

Voedingskenmerken

Voedingswaarden
Gegevens per 100 g / ml (bron: NEVO)
Energie
Energiewaarde in kJ247 kJ
Energiewaarde in kcal58 kcal
Vet
Vet totaal0,1 g
Vetzuur
Vetzuren verzadigd0,0 g
Vetzuren trans0,0 g
Vetzuren enkelvoudig onverzadigd cis0,0 g
Vetzuren meervoudig onverzadigd0,1 g
Vetzuren n-3 meervoudig onverzadigd cis0,0 g
Vetzuren n-6 meervoudig onverzadigd cis0,1 g
Linolzuur0,1 g
ALA0,02 g
EPA0,00 g
DHA0,00 g
Vezel
Voedingsvezel1,6 g
Eiwit
Eiwit plantaardig0 g
Eiwit totaal0 g
Vitamines
Alfa-caroteen0 µg
Beta-caroteen10 µg
Beta-cryptoxanthine9 µg
Folaat equivalenten0,0 µg
Foliumzuur toegevoegd0,0 µg
Luteïne14 µg
Lycopeen7 µg
Nicotinezuur0,1 mg
Retinol act equivalent1 µg
Vitamine B10,01 mg
Vitamine B120,00 µg
Vitamine B20,01 mg
Vitamine B60,030 mg
Vitamine C3 mg
Vitamine D0,0 µg
Vitamine E0,1 mg
Zeaxanthine2 µg
Overigen
Alcohol0 g
As0 g
Cholesterol0,0 mg
Water86 g
Koolhydraten
Koolhydraten12,9 g
Polyolen0,00 g
Mono- en disacchariden11,2 g
Polysacchariden1,8 g
Natrium/zout
Natrium0,001 g
Zout0,003 g
Mineralen
Calcium3 mg
Fosfor8 mg
IJzer0,1 mg
Jodium2 µg
Kalium103 mg
Koper0,03 mg
Magnesium4 mg
Selenium0 µg
Zink0,08 mg
sluit venster
Informatie over bewaren, bereiden en duurzaam eten
Bereiden
Magnetron in minuten (ca. 650 Watt)4
Duurzaamheid
Klimaatbelasting
1 = 100 gram CO2-eq
Watergebruik
1 = 120 liter water
Landgebruik
1 = 1 m2
Seizoen
Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni
Juli
Augustus
September
Oktober
November
December
sluit venster