Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Benieuwd hoe je producten het beste groente, fruit, brood en andere boodschappen bewaart? Zoek ze op in onze digitale bewaarwijzer.

Bewaarwijzer
Hoe lang kun je een product bewaren?

4 bewaartips

  1. Zet je koelkast op 4°C. Als je koelkast op 4°C staat, dan kunnen bacteriën minder snel groeien dan wanneer je koelkast op 7°C zou staan. Eten is langer houdbaar bij 4°C, daardoor bespaar je veel energie. Hoe weet je of je koelkast koud genoeg staat? Gebruik een koelkastthermometer in een glas water in je koelkast. Zo'n thermometer is te koop in kookwinkels.

  2. Zet producten die gekoeld moeten blijven, zo snel mogelijk (terug) in de koelkast. Buiten de koelkast kunnen bacteriën veel sneller groeien. Etensresten die langer dan 2 uur buiten de koelkast hebben gestaan, kun je beter niet meer eten.

  3. Beoordeel zelf of een product nog goed is. Staat er op het product een THT-datum (ten minste houdbaar tot)? Of staat er helemaal geen datum op, zoals bij verse groenten en fruit? Bepaal in beide gevallen zelf of je het nog kunt eten. Als het product er goed uitziet en goed ruikt, kan ze het vaak ook na de houdbaarheidsdatum best eten of drinken.

  4. Gooi producten met een verstreken TGT-datum weg. Producten met een TGT-datum (te gebruiken tot), zoals vlees en vis, kun je niet meer eten als de datum voorbij is. Deze producten moet je weggooien, in tegenstelling tot producten met een THT-datum. Wil je een product met een TGT-datum langer bewaren? Vries het dan in, dat stopt de bacteriegroei.
Lees hoe het etiket je kan helpen bij het bewaren.

indeling koelkastBewaartips voor de koelkast, vriezer en voorraadkast

Hoe bewaar je een geopende fles ketchup of een aangebroken pakje kaas zo, dat het langer goed blijft? Bekijk waar, hoe lang en hoe je producten het beste bewaart. En bekijk ook hoe de ideale koelkastindeling eruit ziet!

Afvallen zonder dieet

Nieuw boek vol met adviezen, tips en recepten

Wil jij blijvend kilo’s kwijt te raken? Het boek 'Alles over afvallen' helpt je om op een gezonde manier af te vallen zonder dat daar een dieet aan te pas komt.