Ontdek jouw verleidingskracht

In 15 minuten weet jij hoe je gezonde en duurzame keuzes onweerstaanbaar maakt.

Ontdek jouw verleidingskracht

In 15 minuten weet jij hoe je gezonde en duurzame keuzes onweerstaanbaar maakt.

Kiezen jouw gasten echt zelf

Eten en drinken, het is overal! In het bedrijfsrestaurant, op het station, in de winkelstraat, op kantoor, bij je sportclub en zelfs in de bouwmarkt. In deze 'eetomgevingen' maken je gasten* continu voedselkeuzes. Wel of niet iets eten? Vette hap of iets gezonds?

Het lijkt misschien of ze zelf kiezen, maar de geur van versgebakken broodjes, kleurrijke reclames van hamburgers en een collega die geniet van een heerlijke tosti... Al deze signalen sturen hun keuzes, vaak zonder dat ze het merken.

Een mooie kans voor jou! Want dat betekent dat jij, jouw gasten kunt helpen gezonde en duurzame keuzes te maken.

Hoe? Ontdek jouw verleidingskracht in deze training.

* Waar we in deze training spreken over gasten, bedoelen we ook klanten, leden of bezoekers die jouw eetomgeving bezoeken.

placeholder image

Waar sta jij?

Steeds meer mensen willen gezonder en duurzamer eten. Veel aanbieders zetten hun verleidingskracht in om hun gasten hierbij te helpen. Jullie ook?

Hmm, geen idee eigenlijkGezond en duurzaam staat bij ons nog niet goed op de kaartWe doen ons best, maar kunnen nog wel wat verleidingstactieken gebruikenWe zetten met ons gezonde en duurzame aanbod volop in op verleiding
waar sta-jij

Wij zijn er voor jou!

Bij het Voedingscentrum combineren we onze expertise op het gebied van voeding met gedragswetenschap. We geven advies over wat nu écht gezond en duurzaam is. Maar ook over hoe je inspeelt op het keuzegedrag van jouw gasten.

Behapbare stappen

Met de Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum helpen we jou en je collega’s om stap voor stap jullie gasten te verleiden. De focus ligt daarbij op twee belangrijke pijlers: 1) een steeds groter aandeel van het aanbod is gezonder en duurzamer en 2) de presentatie van dat aanbod is aantrekkelijk.

Aanbod

Schuif het aanbod op naar de Schijf van Vijf, zodat de gezonde en duurzame keuzes als zoete broodjes over de toonbank gaan.

Presentatie

Wist je dat gasten sneller producten kiezen die je aantrekkelijk presenteert, in het zicht staan en makkelijk te pakken en te eten zijn? Zet de betere keuzes dus in de spotlights!

placeholder image
jij maakt-het-verschil

Jij maakt het verschil

Kies steeds een behapbare stap om mee aan de slag te gaan. Elke stap is er één. En met kleine veranderingen in grote aantallen, heb je grote impact! Kijk dus wat jij samen met je collega’s kunt doen om het verschil te maken.

Past ’t in de Schijf van Vijf?

Met een duurzaam en gezond aanbod help jij je gasten om betere keuzes te maken.  De Schijf van Vijf is daarbij een handig hulpmiddel. Die laat zien welke producten goed zijn voor je gezondheid. Duurzamer is kiezen voor minder vlees en meer plantaardig, het voorkomen van voedselverspilling en weinig frisdrank, snacks en snoep. Beter voor je gasten en beter voor de wereld dus!  

Weet jij wat binnen de Schijf van Vijf valt? En wat niet?
placeholder image

Klik op de vakken van de Schijf van Vijf voor meer informatie

Opschuiven maar!

Een gezond voedingspatroon bestaat uit elke dag genoeg eten uit elk vak van de Schijf van Vijf. De Schijf van Vijf laat ook zien hoeveel we waarvan nodig hebben. Groter vak? Dan heb je er meer van nodig.

Kiezen jullie in je eetomgeving voor een aanbod volgens de Schijf van Vijf? Dan maak je het je gasten makkelijk om de betere keuzes te maken.

Bouw je eigen broodje

Ben je benieuwd hoe je een broodje het beste kunt opbouwen volgens de Schijf van Vijf?

Bouw jouw ultieme broodje

Een af-en-toe'tje

Je weet nu wat er in de Schijf van Vijf zit. Mag je die andere dingen dan niet meer aanbieden? Geen zorgen!

In die overheerlijke maaltijdsalade uit de Schijf van Vijf, is ook nog ruimte voor wat feta als smaakmaker. We noemen de ongezondere keuzes buiten de Schijf van Vijf dagkeuzes (iets kleins buiten de Schijf) en weekkeuzes (iets groots buiten de Schijf).

Naast producten uit de Schijf van Vijf kun je producten buiten de Schijf van Vijf dus ook gewoon aanbieden, maar houd de balans in de gaten en maak waar het lukt de porties van deze producten kleiner.

Weet jij wat een dag- en een weekkeuze is?

De betere keuze

Wist je dat we producten in de Schijf van Vijf en dagkeuzes, een betere keuze noemen?

placeholder image

Drie take-aways

In de Checklist Richtlijn Eetomgevingen vind je praktische tips om je aanbod op te schuiven naar de Schijf van Vijf. Hieronder vind je alvast een aantal tips uit de Checklist, waar je vandaag nog mee kunt beginnen.

1

Zorg dat groente, fruit en water goed beschikbaar zijn.

2

Kies een productcategorie waar je nog kunt verbeteren. Vervang bijvoorbeeld volle zuivel door magere of halfvolle zuivel. Of witbrood door bruin- of volkorenbrood.

3

Maak de kleine portie de standaard portie. Bied bijvoorbeeld in de koffiecorner kleinere muffins of kleinere wafels aan.

placeholder image

Eten doe je met je ogen

Betere keuzes kunnen je gasten natuurlijk alleen maken als er gezondere en duurzamere producten zijn. Maar écht verschil maken doe je met de manier waarop je deze presenteert. Volg je hierin de richtlijn, dan worden verantwoorde producten echte blikvangers. Want eten doe je ook met je ogen!

Wist je dat gasten die eerst langs de gezond belegde broodjes en dan pas langs de saucijzenbroodjes lopen, vaker voor die eerste kiezen? Heeft jouw eetomgeving een looproute? Plaats dan de gezonde en duurzame keuzes zoveel mogelijk aan het begin van de route.

Presenteren jullie de gezonde en duurzame opties op een aantrekkelijke manier en op ooghoogte? Dan moedig je gasten aan om deze producten sneller te pakken! Deze ‘nudging’-techniek is een slimme verleidingstactiek, waarmee je gedrag beïnvloedt zonder de keuzevrijheid van je gasten te beperken.

Kijk ook eens naar jullie aanbiedingen en reclames. Maak eens een combideal met een gezond volkorenbroodje en een flesje water of hang posters op van frisse salades.

placeholder image

Inspirerende voorbeelden

Loopt een product niet goed? Kijk dan eens naar de naamgeving. Vegetarische producten lopen beter als je ze een naam geeft zonder het woord ‘vegetarisch’ erin. Kans is groot dat jouw vegetarische kerriesoep als ‘romige kerriesoep’ ineens de toonbank over vliegt.
Zorg voor porties die makkelijk te eten zijn. Als iets makkelijk te eten is, nemen gasten dat eerder. Gesneden fruit loopt vaak beter dan handfruit.
Heeft je restaurant een lijnbuffet? Start dan eens met een salade of yoghurt met vers fruit. Hiermee vergroot je de kans op een gezonde keuze.

Test jouw verleidingskracht

Hoe pas jij jouw verleidingskracht in de praktijk toe? Met deze oefening krijg je alvast een voorproefje! Klik op de onderdelen in deze kantine die nog wel wat aandacht kunnen gebruiken en help jouw gasten gezonde en duurzame keuzes te maken.

Spraakmakende gesprekken

Verandering gaat niet van de ene op de andere dag. Het kost tijd en energie. Dat geldt niet alleen voor jou als medewerker, maar ook voor je gasten. Sommige zal het opvallen dat je iets hebt veranderd aan het assortiment. Bekijk het filmpje om te zien hoe een andere cateraar daarop inspeelt.

aanhalingsaanhalings

Samen gezonder

Een gezonde eetomgeving creëren doen we samen. Luister naar de behoeften en wensen van je gasten, deel je ideeën met je collega's en blijf openstaan voor nieuwe mogelijkheden. Als we ons er samen voor inzetten, hebben we een positieve impact op de gezondheid van onze gasten en de planeet. 

Heb je de smaak te pakken?

Mooi, gooi je charmes in de strijd en ga ervoor!

Blijf op de hoogte van updates over nieuwe uitbreidingen van deze webtraining door je e-mailadres achter te laten.
Meld je nu aan en ontvang een actiecode voor een gratis kookboek ‘Lekker voor weinig’ (incl. gratis verzending).

Heb je de smaak te pakken?

Blijf op de hoogte van updates over nieuwe uitbreidingen van deze webtraining door je e-mailadres achter te laten.

Houd me op de hoogte