Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Eendenborst met sinaasappelsaus

Eendenborst met sinaasappelsaus

De sinaasappelsaus geeft de eend een heerlijke citrussmaak.

  • 2 personen
  • meer dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 660 kcal

Ingrediënten

  • 500 gram aardappelen
  • 2 eendenborstfilets
  • peper
  • ½ bos wortelen
  • 1 sinaasappel
  • 100 ml bouillon met minder zout
  • 100 ml halfvolle melk

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en kook ze in weinig water in 20-25 minuten gaar.
  2. Snijd het vel van de eendenborst in een ruitpatroon in. Bestrooi de filets met een beetje peper.
  3. Verwarm een koekenpan en bak hierin het vlees aan de velkant in ± 5 minuten bruin.
  4. Keer het vlees en laat het in ± 15 minuten totaal van binnen rosé bakken.
  5. Maak de wortels schoon en snijd dikke delen een keer door.
  6. Kook de worteltjes in een bodempje water in 8 minuten gaar.
  7. Boen de sinaasappel schoon en rasp wat van de schil.
  8. Pers de helft van de sinaasappel uit en snijd het vruchtvlees van de andere helft in stukjes.
  9. Neem het vlees uit de pan en houd het warm.
  10. Giet het grootste deel van het vet uit de pan.
  11. Schenk de bouillon in de pan en roer het aanbaksel los. Voeg het sinaasappelsap toe en breng dit aan de kook. Kook de saus enigszins in.
  12. Breng de melk aan de kook.
  13. Maak van de gare aardappelen met de hete melk en wat peper een puree.
  14. Maak de saus op smaak met peper.
  15. Maak de worteltjes op smaak met wat geraspte sinaasappelschil en de stukjes sinaasappel.
  16. Snijd de eendenborstfilets in plakjes, verdeel ze over 2 warme borden en druppel de saus er omheen. Serveer de aardappelpuree en de worteltjes erbij.

Allergie-informatie

Kijk op het etiket voor het gebruik van bouillon.

Ingrediënten over?

Sinaasappel: citrusvruchten kun je het beste koel en donker, buiten de koelkast bewaren.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Bospeen heeft deze maand (april) een lage klimaatbelasting.

Past in dieet

  • Vrij van gluten
  • Met weinig zout
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 660 kcal
Vet 40 gram
Waarvan verzadigd vet 11 gram
Koolhydraten 51 gram
Waarvan suikers 15 gram
Vezels 9 gram
Eiwit 20 gram
Zout
0,4 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de app.

Print dit recept
Deel dit recept