Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu van de Week Recept van de dag
Frisse tonen van sinaasappel (bekijk ook de video)
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Worteltaart, glutenvrij

Zoek een ander recept

  • 12 personen
  • 30+ minuten
  • nagerecht

Ingrediënten

  • vloeibare margarine
  • 300 gram gepelde hazelnoten
  • 300 gram wortelen
  • 4 eieren
  • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • geraspte schil van 1 sinaasappel
  • 60 gram boekweitmeel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel koek- of speculaaskruiden
  • 4 eetlepels abrikozenjam
  • 150 gram poedersuiker
  • 2-3 eetlepels sinaasappelsap

Materialen

een springvorm met een doorsnee van 24 cm

Bereiding

  1. Bestrijk de springvorm dun met margarine en bestrooi hem met boekweitmeel.
  2. Maal de hazelnoten fijn.
  3. Maak de wortelen schoon en rasp ze fijn.
  4. Warm de oven voor op 175° C.
  5. Splits de eieren.
  6. Klop de eiwitten stijf.
  7. Klop de eidooiers met de basterdsuiker, de vanillesuiker en de geraspte sinaasappelschil wit en schuimig.
  8. Klop er het boekweitmeel met het bakpoeder en de koekkruiden door.
  9. Voeg de gemalen hazelnoten en de geraspte wortelen toe.
  10. Spatel dit zo luchtig mogelijk door de eiwitten.
  11. Doe de massa in de springvorm.
  12. Bak de taart in het midden van de oven in ca. 40 minuten gaar en bruin.
  13. Laat de taart enigszins afkoelen en verwijder de vorm.
  14. Snijd de afgekoelde taart horizontaal in 2 plakken.
  15. Bestrijk de onderste helft met abrikozenjam.
  16. Leg de bovenste helft er weer op.
  17. Maak glazuur van poedersuiker en sinaasappelsap en bestrijk hiermee de bovenkant van de taart.
  18. Garneer eventueel met marsepeinen worteltjes.

Extra informatie

Allergie info:
Kijk op het etiket voor het gebruik van margarine.

Informatie over dit recept

Dit recept is een weekkeuze.
Duurzaam eten Winterpeen is deze maand (juli) een seizoensproduct.
Ei Bij ei kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor vrije uitloop, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Vrij van gluten
  • Vrij van melk

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 365 kcal 365 kcal
Eiwit 6 gram 6 gram
Koolhydraten 40 gram 40 gram
Waarvan suikers 35 gram 35 gram
Vet 20 gram 20 gram
Waarvan verzadigd vet 2 gram 2 gram
Vezels 3 gram 3 gram
Zout 0,1 gram 0,1 gram
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.