Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Rijst met geroosterde groente, kip en tzatziki

Zoek een ander recept

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • ½ komkommer
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 ml halfvolle yoghurt
  • ½ theelepel gemalen komijn
  • ½ citroen
  • mespunt harissa of sambal
  • 150 gram kipfilet of kippendijvlees
  • 150-200 gram zilvervliesrijst
  • 1 (rode) ui
  • 1 rode en 1 gele paprika
  • 2 meiraapjes
  • 3 theelepel (balsamico)azijn
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel gedroogde tijm of ½ eetlepel verse tijmblaadjes

Bereiding

  1. Was de komkommer onder stromend water en rasp hem grof. Pers er een half teentje knoflook boven uit. Roer er de yoghurt door en maak de tzatziki op smaak met gemalen komijn.
  2. Pers 1 teentje knoflook uit boven een schaal. Was de citroen en rasp wat van de schil. Meng het citroenrasp, 1 eetlepel citroensap en de harissa door de knoflook. Snijd de kip in dunne repen en schep ze door knoflookmengsel. Laat de kip 10 minuten afgedekt in de koelkast staan.
  3. Kook de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  4. Warm de grill voor.
  5. Maak de groente schoon. Snijd de ui in plakken en de paprika’s in reepjes. Snijd de raapjes in repen.
  6. Doe de groente in een lage ovenvaste schaal en meng er ½ eetlepel citroensap, de olie, peper en de tijm door. Pers een half teentje knoflook er boven uit.
  7. Laat de groente ca. 15 cm onder de hete grill roosteren. Schep de groente na 10 minuten om en leg de gemarineerde kip er naast. Gril de groente en kip in 10 minuten verder gaar.
  8. Schep de geroosterde groente en kip op de rijst en geef de tzatziki er bij.

Ingrediënten over?

Halve citroen:
Bewaar een halve citroen met het snijvlak op een schoteltje of afgedekt met plastic folie maximaal 4 dagen in de koelkast. Een schijf citroen is lekker in de thee, bij vis of in partjes bij peulvruchten

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Raapjes is deze maand (juni) een seizoensproduct.
Kip Bij kip kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor scharrel, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 570 kcal 570 kcal
Eiwit 35 gram 35 gram
Koolhydraten 75 gram 75 gram
Waarvan suikers 10 gram 10 gram
Vet 10 gram 10 gram
Waarvan verzadigd vet 3 gram 3 gram
Vezels 7 gram 7 gram
Zout 0,4 gram 0,4 gram
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.