Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu van de Week Recept van de dag
Een snelle vegetarische maaltijd
2 personen
0-15 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Op een gezonde manier afvallen met langdurig... Bestel nu € 12,95
Ga naar

Hamburger met groente en yoghurtdip

Zoek een ander recept

De yoghurtdip met komkommer maakt je broodje helemaal af!

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • ½ komkommer
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 bosuitje
  • 75 ml halfvolle yoghurt
  • 50 gram (veld)sla
  • 1 winterwortel
  • 1 paprika
  • 1 (oude) bruine of volkoren boterham
  • 1 eetlepel halfvolle melk
  • stukje ui
  • 200 gram rundergehakt
  • 4 volkorenbroodjes

Bereiding

  1. Was de komkommer en rasp de helft er van boven een kom. Pers er 1 teentje knoflook boven uit.

  2. Maak het bosuitje schoon en snijd het klein. Meng dit met de yoghurt door de geraspte komkommer en maak de saus op smaak met een beetje peper.
  3. Was eventueel de sla en laat het goed uitlekken.
  4. Maak de wortel en de paprika’s schoon. Snijd de wortel, de paprika’s  en de rest van de komkommer in blokjes of reepjes. Schep dit op de sla.
  5. Snijd de korsten van het brood en snijd het brood in stukken. Schenk de melk er over.
  6. Rasp het stukje ui en pers het overgebleven teentje knoflook erboven uit.
  7. Meng dit met het geweekte brood en wat peper door het gehakt. Vorm er 4 burgers van.
  8. Verwarm een (gril)pan of een koekenpan met een antiaanbaklaag en bak de burgers in ca. 6 minuten gaar en bruin.
  9. Snijd de broodjes open en leg er de hamburger tussen. Geef er de yoghurtdip en de groente bij.

Ingrediënten over?

Melk:
Melk is een bederfelijk product. Koop daarom alleen de hoeveelheid die je nodig hebt en let op de houdbaarheidsdatum. Bewaar melk altijd in de koelkast op 4 graden. Met elk uur buiten de koelkast verliest melk een dag van de houdbaarheid. Zet melk daarom na gebruik snel weer terug in de koelkast. Na opening is melk ongeveer 3 dagen in de koelkast houdbaar.
Gooi melk daarna niet direct weg. Kijk, ruik en proef een beetje om de kwaliteit te beoordelen. Ook als de THT-datum is verstreken, kan de melk nog goed zijn. Melk die zuur ruikt of proeft en/of klontert is niet meer goed.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Winterpeen is deze maand (oktober) een seizoensproduct.
Rund Bij rundvlees kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor scharrel, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Met weinig zout

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 580 kcal 580 kcal
Eiwit 35 gram 35 gram
Koolhydraten 55 gram 55 gram
Waarvan suikers 15 gram 15 gram
Vet 20 gram 20 gram
Waarvan verzadigd vet 8 gram 8 gram
Vezels 15 gram 15 gram
Zout 1,6 gram 1,6 gram
Vernieuwd dieetboek 'Gezond afvallen'

Het dieetboek ‘Gezond afvallen’ staat vol caloriearme recepten, kennis over afvallen en dagmenu’s.