Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Courgette gevuld met gehakt en couscous

Zoek een ander recept

Voor deze gevulde courgette heb je geen oven nodig.

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 150 gram volkoren couscous
  • ¼ bouillontablet met minder zout
  • 1 flinke ui
  • 1 teentje knoflook
  • 3 tomaten
  • 6 dadels
  • 1 courgette
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 150 gram rundergehakt
  • peper, kaneel
  • gemalen koriander

Bereiding

  1. Breng 250 ml water met het stukje bouillontablet aan de kook.
  2. Doe de couscous in een kom en schenk de bouillon er over. Roer met een vork los en laat de couscous 10 minuten afgedekt wellen.
  3. Pel de ui en de knoflook en snijd ze klein.
  4. Was de tomaten en snijd ze klein.
  5. Ontpit de dadels en snijd ze in stukjes.
  6. Was de courgette en halveer hem in de lengte. Hol de helften met een lepeltje uit, maar houd een stevige rand over. Snijd het vruchtvlees klein.
  7. Fruit de ui en de knoflook zacht in 1 eetlepel olie. Bak de stukjes tomaat en de dadels kort mee. Neem de helft uit de pan en houd dit apart.
  8. Bak het kleingesneden vruchtvlees van de courgette en het gehakt mee met het overgebleven mengsel.
  9. Meng er een paar lepels couscous door en maak dit op smaak met peper, kaneel en koriander.
  10. Vul de courgettehelften met het mengsel en zet de courgettes in een koekenpan of hapjespan. Giet er een bodempje water bij en laat de courgette in 15 minuten gaar worden.
  11. Meng het achtergehouden uimengsel en de andere lepel olie door de couscous en maak op smaak met kaneel. Neem de gevulde courgette uit de pan en geef de couscous er bij.

Extra informatie

Allergie info:
Kijk op het etiket voor het gebruik van bouillon.

Ingrediënten over?

Uien:
Bewaar uien buiten de koelkast op een donkere, droge plek. Uien nemen snel vocht op en dan gaan ze rotten.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Courgette heeft deze maand (maart) een lage klimaatbelasting.
Rund Bij rundvlees kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor scharrel, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 655 kcal 655 kcal
Eiwit 30 gram 30 gram
Koolhydraten 75 gram 75 gram
Waarvan suikers 20 gram 20 gram
Vet 25 gram 25 gram
Waarvan verzadigd vet 7 gram 7 gram
Vezels 10 gram 10 gram
Zout 0,3 gram 0,3 gram
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.