Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu van de Week Recept van de dag
Ideaal recept voor broodrestjes
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Boekweitbrood

 deel dit recept

Zoek een ander recept

Boekweit lijkt op graan, maar bevat geen gluten. Daarom is het brood ook geschikt voor mensen met een glutenintolerantie.

  • 12 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 350 ml water
  • 20 gram verse gist of 7 gram gedroogde gist
  • 1 theelepel suiker
  • 550 gram boekweitmeel
  • 2 theelepels zout (ca. 6 gram)
  • 3 eetlepel olie of vloeibare margarine

Materialen

glazen cakevorm of klein broodblik (voor brood van glutenvrije meelsoorten kan het beste een cakevorm worden gebruikt. Een donkere broodbakvorm geeft bij glutenvrij brood een zeer droge korst)

Bereiding

  1. Verwarm het water tot lauwwarm.
  2. Los de gist er in op en voeg de suiker toe. Laat dit mengsel 10 minuten staan.
  3. Meng het boekweitmeel en het zout in een kom en maak een kuiltje in het midden. Schenk de gistoplossing en de olie of margarine in het kuiltje.
  4. Mix met een mixer met kneedhaken of kneed met de hand vanuit het midden tot een soepel deeg is ontstaan.
  5. Laat het deeg, afgedekt met een vochtige doek op een warme plaats 1 uur rijzen.
  6. Bestrijk de bakvorm met wat olie of margarine.
  7. Kneed het deeg nogmaals kort door en doe het in de vorm.
  8. Laat het deeg, afgedekt met een vochtige doek op een warme plaats nog een half uur rijzen.
  9. Warm de oven voor op 200° C.
  10. Bak het brood in het midden van de oven in 35-45 minuten gaar.
  11. Neem het brood uit de vorm en laat het op een rooster afkoelen.
  12. Snijd het brood in sneetjes. Verpak het eventueel in porties in diepvrieszakjes en vries dit in.
  13. * Voor brood van glutenvrije meelsoorten kan het beste een cakevorm worden gebruikt. Een donkere broodbakvorm geeft bij glutenvrij brood een zeer droge korst.

Extra informatie

Allergie info:
Kijk op het etiket voor het gebruik van margarine.

Informatie over dit recept

Klimaatkanjer Klimaatkanjer: dit recept heeft een lage milieubelasting.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 185 kcal 185 kcal
Eiwit 4 gram 4 gram
Koolhydraten 35 gram 35 gram
Waarvan suikers 1 gram 1 gram
Vet 3 gram 3 gram
Waarvan verzadigd vet 1 gram 1 gram
Vezels 3 gram 3 gram
Zout 0,5 gram 0,5 gram
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.