Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Plichten werkgevers

Als werkgever ben je verplicht de tijd die de werknemer gebruikt voor het geven of afkolven van moedermelk te betalen. Bovendien moet je daarvoor een geschikte, afsluitbare ruimte ter beschikking stellen.

De beschikbaarheid van stromend water, een koelkast en vooral privacy en rust zijn hierbij van belang. Als er geen geschikte ruimte beschikbaar is, moet je de werknemer in de gelegenheid stellen thuis te voeden of te kolven.

Vóór de bevalling moet je zwangere werknemers informeren over de veiligheid en gezondheidsrisico’s van het werk: niet alleen met het oog op zwangerschap, maar ook met het oog op de kwaliteit en de kwantiteit van de borstvoeding.

Vóór de bevalling moet je als werkgever zwangere werknemers informeren over de veiligheid en gezondheidsrisico’s van het werk

Wat borstvoeding betreft gaat het met name om het risico van chemische stoffen en psychische belasting. Dit gesprek is een uitstekende gelegenheid aan te geven dat de mogelijkheid bestaat te kolven of dat de bereidheid aanwezig is tot een oplossing te komen voor het combineren van werk en borstvoeding.

Uiteraard staat het je vrij om in overleg extra of aanvullende oplossingen te bedenken die het mogelijk maken werk en borstvoeding te combineren. Als het kinderdagverblijf dichtbij is, zullen sommige vrouwen het bijvoorbeeld prettiger vinden daar te voeden in plaats van te kolven. Verder is het mogelijk de beschikbare tijd voor kolven te gebruiken om de werktijden zodanig aan te passen dat de vrouw meer voedingen zelf kan geven en op het werk minder vaak hoeft te kolven.

Nieuwsbrief voor professionals
Een handig overzicht in je inbox Het belangrijkste nieuws over voeding ontvangen in je mailbox? Over zaken die jou aangaan? Meld je dan aan voor de professionals nieuwsbrief, die 1 keer per maand verschijnt.