Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu van de Week Recept van de dag
Traditioneel Brits recept met lamsvlees
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Hoe zorg je dat er binnen de opleiding aandacht wordt besteed aan duurzaamheid en gezondheid van voeding? Hieronder staan voorbeelden van praktische toepassingen.

1. Verwerk thema voedsel in lessen en beleidsplannen

  • Leg afspraken over de gezonde schoolkantine vast in een schoolbeleid.
  • Nederlands: Geef je studenten de opdracht om een werkstuk te maken met als insteek: “Hoe ziet jouw ideale gezonde en duurzame kantine eruit?” of “Wat betekent gezond en duurzaam eten voor jou? Waarom vind je dit wel of niet belangrijk?”.
  • Economie: Geef studenten de opdracht om in kaart te brengen of het gezonder en duurzamer maken van het aanbod op de menukaart van hun favoriete restaurant ook consequenties heeft voor de menuprijzen. Stuur ze de supermarkt in om verpakkingen te bekijken en etiketten te lezen.
  • Marketing of Communicatie: Hoe maak je een gezond en duurzaam broodje in de kantine aantrekkelijk? Stel een marketing- of communicatieplan hiervoor op.

2. Breng je studenten naar buiten

  • Laat voedsel ‘leven’ door met studenten naar bijvoorbeeld een boerderij te gaan. Veel boerderijen geven rondleidingen en ontvangen klassen.

3. Haal buiten naar binnen

  • Geen tijd om er met de hele klas op uit te gaan? Nodig dan een gastspreker uit: een gezonde cateraar, een kok van een lokaal restaurant of een producent van gezonde en/of duurzame producten. Meer inspiratie op de site van de Gezonde Schoolkantine.
  • Organiseer voor de klas of de hele school een debat over de effecten van eten op jezelf en de wereld om je heen.
  • Deel een klas op in twee groepen en laat ze voor elkaar een gezonde lunch bereiden. Laat ze samen eten en met elkaar bespreken hoe ze te werk zijn gegaan. Of zoek samenwerking met een Agrarisch Opleiding Centrum (AOC) en kom bijvoorbeeld in een projectweek samen tot een duurzame lunch.
  • Open dag op je school? Laat zien dat gezond en/of duurzaam hoog in het vaandel staat bij je school en organiseer met studenten de catering van gezonde en/of duurzame hapjes.

4. Laat leerlingen koken

Deel een klas op in twee groepen en laat ze voor elkaar een gezonde lunch bereiden. Krijg inspiratie voor recepten.

Nieuwsbrief voor professionals
Een handig overzicht in je inbox Het belangrijkste nieuws over voeding ontvangen in je mailbox? Over zaken die jou aangaan? Meld je dan aan voor de professionals nieuwsbrief, die 1 keer per maand verschijnt.