Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je een projectweek over goede voeding zou kunnen vormgeven. Het is bedoeld als voorbeeld, je kunt deze opzet geheel naar eigen wens aanpassen.

Maandag

 • Introductie klassikaal: Deze week gaat over eten. Elke dag kies je weer opnieuw wat je eet, ook op school! Smeer je zelf je broodjes voor de lunch? Ga je voor de lunchpauze al naar de kantine? Wat is er te koop en wat kies je? En ga je ‘s middags voor die vette hap of voor een meergranenbol met zalm? Het is belangrijk om bewust te kiezen voor wat je eet: voor jezelf en voor de wereld om je heen. Gezonde voeding zorgt ervoor dat je goed in je vel zit. Bovendien is het aannemelijk dat gezonde voeding zorgt voor betere prestaties
 • Geef de basisles over gezonde voeding.
 • Koppel gezond eten in de kantine aan een vast vak zoals Nederlands: Geef studenten de opdracht om een essay schrijven over “Hoe ziet jouw ideale gezonde kantine eruit?” of “Wat betekent gezond eten voor jou? Waarom vind je dit wel of juist niet belangrijk?”.

Dinsdag

 • Introductie klassikaal: Hoe ziet het assortiment in onze kantine eruit? En wat vind je ervan? Is er een gezond assortiment? Of wordt er aandacht besteed aan de herkomst van een product, zoals dierenwelzijn? Broodje scharrel ei of broodje bio-ei?
 • Geef de basisles over voedsel en de wereld om je heen.
 • Koppel gezond en duurzaam eten in de kantine aan een vast vak zoals Marketing of Communicatie: Gezond en duurzaam zijn begrippen met een imago. Hoe maak je een gezond en duurzaam broodje in de kantine aantrekkelijk? Stel een marketing of communicatie plan hiervoor op.

Woensdag

 • Maak op schoolniveau een start met 'gezonder aanbod in de kantine': Een gezonde schoolkantine begint met het vormen van een Gezonde Schoolkantine-team. Daarin zit de kantinebeheerder, directie, docenten en studenten. Voor een gezonder en duurzamer aanbod kun je afspraken maken met de kantinebeheerder of cateraar voor meer inspraak in het aanbod en/of overleggen met winkels in de omgeving. Bekijk het stappenplan op www.degezondeschoolkantine.nl en start in deze projectweek.
 • En zorg voor inspiratie vanuit de klas: Deel de klas op in groepjes en laat ze voor medestudenten gezonde en duurzame broodjes bereiden. Naast een gezamenlijk eetmoment, kunnen de studenten met elkaar delen waarom voor welke ingrediënten is gekozen en bepalen welke broodjes zij het liefst in de kantine zien. Laat studenten bij de voorbereiding gebruik maken van de tools op www.klimaatweegschaal.nl en www.kiesikgezond.nl.
 • Zelfstanding: laat studenten hun kantine ranken met de Kantinescan op www.degezondeschoolkantine.nl en hun eigen eetgedrag testen met de Eettest.

Donderdag

 • Eropuit: neem contact op met een plaatselijke producent (die zich inzet voor gezond en/of duurzaam voedsel) en vraag om een rondleiding voor je klas op zijn bedrijf.
 • Is dit niet mogelijk nodig dan de producent uit voor een gastcollege en kleed dit aan met een proeverij van zijn producten. Vervolg het gastcollege met een debat over de effecten van eten op jezelf en de wereld om je heen.

Vrijdag

 • Evaluatie klassikaal. Evalueer de week: wat hebben ze geleerd en wat hebben ze opgestoken. Check hun kennis met quizzen (toolkit) of een eindtoets.
 • Schoolkrant en social media: laat studenten hun kennis doorgeven aan medestudenten door bijvoorbeeld een stuk (ingezonden brief) te schrijven voor in de schoolkrant over de projectweek, via een poster in de school of door hen via social media (Facebook, Hyves, Twitter) foto's, filmpjes of verhalen te laten delen over wat hen het meest is bijgebleven van de projectweek.
Nieuwsbrief voor professionals
Een handig overzicht in je inbox Het belangrijkste nieuws over voeding ontvangen in je mailbox? Over zaken die jou aangaan? Meld je dan aan voor de professionals nieuwsbrief, die 1 keer per maand verschijnt.