Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Je zwangerschap van week tot week

Je bent zwanger! Dus je eet gezond, je rust lekker uit, leest je in op wat komen gaat… en je baby wordt groter en groter. Hoe ziet je kind eruit in je buik?

Hieronder zie je hoe een kind er ongeveer uitziet van 4 weken tot 39 weken zwangerschap.

Zo zie je hoe de baby in je buik groeit, van week 4,8,12,20,32 tot 39 weken in je zwangerschap.

Door gezond te eten tijdens je zwangerschap draag jij bij aan deze prachtige ontwikkeling. En wat gaat het allemaal snel hè? Niet gek dus dat je soms last kan hebben van moeheid, misselijkheid of een ander kwaaltje. Bekijk onze tips voor veelvoorkomende zwangerschapskwaaltjes.

4 weken zwanger

De bevruchte eicel is nog minder dan 1 millimeter. De cellen vermenigvuldigen zich steeds verder. De buitenste laag cellen vormt de basis voor de placenta. De placenta zorgt ervoor dat voedingsstoffen via jouw bloed in het bloed van je baby terechtkomen. De binnenste cellen zullen uitgroeien tot lichaamsdelen.

Je bent 4 weken zwanger. De bevruchte eicel is nog minder dan 1 millimeter.

8 weken zwanger

Aan de zijkant zie je ogen, met huid bedekt. Ook zijn een mond en neusgaatjes te zien. Het hoofd is vergeleken met de romp nog groot. De huid is flinterdun, de bloedvaten schemeren erdoorheen. Heupen, schouders, ellebogen en knieën worden gevormd. Je baby gaat met zijn armen en beentjes bewegen. Je kunt dat nog niet voelen.

Je bent 8 weken zwanger. Het gezicht en het lichaam van je baby worden gevormd.

12 weken zwanger (3 maanden)

De spannende eerste 3 maanden van je zwangerschap heb je achter de rug. Het gezicht van je baby begint al meer menselijke vormen aan te nemen. Hij is ongeveer 6 centimeter lang en weegt rond de 20 gram.

Je bent 12 weken zwanger. Je baby is ongeveer 6 centimeter lang en weegt rond de 20 gram.

20 weken zwanger (op de helft)

Je baby is ongeveer 20 tot 25 centimeter lang, en weegt om en nabij de 300 gram. Hij heeft ook al piepkleine oortjes. Zijn huid wordt steeds dikker. Daaroverheen heeft zich een wasachtig laagje huidsmeer gevormd: vernix. Vernix beschermt z’n huid terwijl hij in het vruchtwater ronddobbert.

Je bent 20 weken zwanger. Je baby is ongeveer 20 tot 25 centimeter lang, en weegt om en nabij de 300 gram.

32 weken zwanger

Het gehoor van je baby is nu zo ontwikkeld dat hij goed jouw stem kan herkennen. Laat vooral ook je partner tegen je buik aanpraten. En zet eens een rustig muziekje op voor je baby: grote kans dat hij zich dat buiten je buik weet te herinneren! Je vermoeidheid zal nu toenemen. Je baby zal om en nabij de 40 centimeter lang zijn en 1.800 gram wegen.

Je bent 32 weken zwanger. Je baby zal om en nabij de 40 centimeter lang zijn en 1.800 gram wegen.

39 weken zwanger (de laatste loodjes)

Waarschijnlijk ben je wat sneller geprikkeld en erg moe. Het is nu een kwestie van afwachten. Pak de rust die je pakken kan, want bevallen kost veel energie. Volgende week is de week van je uitgerekende datum, maar bedenk dat maar 4% van de kinderen daadwerkelijk op die dag wordt geboren. 95% wordt binnen de 42 weken geboren.

Je bent 39 weken zwanger. Pak de rust die je pakken kan, want bevallen kost veel energie.