Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Veiligheidswaarschuwing: ingevroren groenten afkomstig van Hongaarse fabriek (listeria)

19 juli 2018
Uit een melding van de EFSA aan Europese lidstaten blijkt dat in verschillende Europese landen, waaronder Nederland, groenten op de markt zijn gekomen die mogelijk besmet zijn met Listeria monocytogenes. Het gaat om bevroren groenten van een fabriek in Hongarije van de producent Greenyard. De producten worden uit voorzorg uit de handel gehaald.

Veiligheidswaarschuwingen

Onderstaande producten worden teruggeroepen. Heb je één van deze producten in huis? Eet het product niet op, maar breng het terug naar de winkel.

Product  Winkel/
Merk
THT/TGT-Datum code 
171439 Veggie Express Green Smoothie mix
Fresh Fruit Express  09-03-2020  batchcodes L18068A1 en L18068B1
171440 Veggie Express Red Smoothie mix
Fresh Fruit Express 03-05-2020  batchcode L18123B2 
Pinguin diepvrieserwten extra fijn, 1 kg EMTÉ  alle THT's  192111 (artikelnummer)
Coop gehaktschnitzel met 30% groente, 2x 100 gram
Coop 09-07 t/m 20-07 8713526815080 (streepjescode)

Oorspronkelijk bericht 13-7-2018

Verschillende producten

De groenten zijn verkocht als diepvriesgroenten of zijn verwerkt in diverse andere producten. Het is aan betrokken bedrijven deze producten uit de handel te halen. Als blijkt dat aan Nederlandse consumenten producten geleverd zijn die mogelijk een gevaar zijn voor de volksgezondheid zullen de bedrijven ook publiekswaarschuwingen publiceren. De NVWA ziet hier op toe en zal die waarschuwingen dan ook op haar website plaatsen.

Vanwege de omvang van de partijen ingevroren groenten is nu niet bekend in welke producten de ingevroren groenten zijn verwerkt. Bedrijven worden geïnformeerd via de betrokken leveranciers; de NVWA wordt geïnformeerd door de betrokken bedrijven en via het Europese Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF).

Meer publiekswaarschuwingen verwacht

De komende tijd zijn meerdere waarschuwingen aan het publiek en terugroepacties van producten te verwachten. Om het risico op infectie zo klein mogelijk te houden is het verstandig bevroren groenten voor consumptie goed te verhitten. Dat geldt vooral voor risicogroepen, ouderen, zwangere vrouwen, pas geboren baby’s en volwassenen met een verzwakt afweersysteem. De bacterie wordt gedood als je het product gedurende minimaal 2 minuten verhit tot 70 graden (kerntemperatuur).

De Hongaarse overheid heeft de fabriek van Greenyard in Hongarije als bron aangewezen van een lopende Listeriose uitbraak in Europa. De productielijnen van de betreffende fabriek zijn inmiddels gestopt.

In Nederland zijn geen gevallen van Listeriose bekend, die verband houden met de Hongaarse producent. Medio juni was er –sinds 2015- sprake van in totaal 47 mensen die ziek zijn geworden die bevroren groenten hebben gegeten die in de Hongaarse fabriek is gemaakt. Van hen zijn 9 mensen uiteindelijk overleden. Het gaat om mensen uit Oostenrijk, Denemarken, Finland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Meer informatie

Overzicht waarschuwingen NVWA

Listeria monocytogenes: update on foodborne outbreak (persbericht EFSA)

Informatie over Listeriose op de website van het RIVM

Nieuw: Receptenapp van het Voedingscentrum
De nieuwe ‘Receptenapp Slim Koken’ biedt naast veel lekkere, gezonde en makkelijke recepten, ook hulp tijdens het koken, kopen en bewaren van je boodschappen.