Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Zorg voor het eten van ouderen tijdens de coronacrisis

Nu je veel binnen moet blijven en misschien minder zorg ontvangt, is het extra belangrijk om op jezelf te letten. Door goed te eten krijg je voldoende voedingsstoffen binnen. Let goed op of je niet onbedoeld gewicht verliest. Dat kan namelijk tot ondervoeding leiden.

Zorg je voor een oudere? Dan kun je ook letten op onderstaande aandachtspunten.

Voldoende voedingsstoffen

Ouderen eten minder dan jongere volwassenen. Omdat een oudere minder calorieën nodig heeft, is het extra belangrijk dat wát de oudere eet voldoende voedingstoffen bevat. Belangrijke voedingsstoffen zijn bijvoorbeeld eiwit, calcium, vitamines, voedingsvezel en vocht. In de 'Schijf van Vijf voor jou' hieronder zie je hoeveel je ongeveer nodig hebt op een dag.

Onbedoeld gewichtsverlies

Bijvoorbeeld ziekte of weinig eetlust kan zorgen voor onbedoeld gewichtsverlies. Het kan zijn dat je nu minder trek hebt. Minder buiten komen en minder contact met anderen hebben kunnen oorzaken daarvan zijn.

Als je te weinig energie en voedingstoffen binnenkrijgt kun je onbedoeld gewicht verliezen. Het lichaam gebruikt dan reservevoorraden in vet- en spierweefsel. Zo worden vet en spieren afgebroken. Vooral de afbraak van spieren is nadelig. Dit kan zorgen voor meer belemmeringen bij dagelijkse activiteiten. De kans om te vallen neemt toe. Andere gevolgen zijn:

  • vlugger moe voelen
  • minder zin hebben om te eten
  • sneller en ernstiger ziek worden
  • langer nodig hebben om te herstellen na een ziekte
  • moeilijkere wondgenezing.

Houd daarom je gewicht in de gaten. Let op signalen zoals losser zittende kleding en weinig eten. Neem in elk geval contact op met de huisarts als je de laatste maand meer dan 3 kilo bent afgevallen, of meer dan 6 kilo in het afgelopen half jaar. Lees meer over ondervoeding herkennen.

Voldoende eiwit

Met het ouder worden krijg je minder spieren. Voldoende bewegen en genoeg eiwit eten kunnen het proces vertragen. Eiwit zit vooral veel in melk(producten), vis, vlees, eieren en vleesvervangers, zoals peulvruchten, noten en tofu. Bekijk onze recepten met minimaal 25 gram eiwit.

voor ouderen is het belangrijk om genoeg eiwit binnen te krijgen

Bewegen

Iedere dag bewegen en veel stilzitten voorkomen, helpt om fit te blijven. Denk aan oefeningen, bijvoorbeeld het programma van omroep MAX 'Nederland in beweging', huishoudelijke klusjes of in de tuin werken. Bekijk ook de tips op deze beweegposter (pdf) van FNO, Vilans en Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Vitamine D

Voor ouderen van 70 jaar en ouder geldt het advies om extra vitamine D te nemen in de vorm van een supplement, namelijk 20 microgram per dag.

Boodschappen doen

Lukt het niet om zelf boodschappen te doen? Vraag of je buren of familieleden boodschappen voor je kunnen doen.

Er zijn bedrijven die kant-en-klaarmaaltijden bezorgen. De meeste leveren koelverse of vriesverse maaltijden, maar sommige ook warme maaltijden. Er zijn leveranciers die door het heel land bezorgen en regionale aanbieders. Via de website of bestellijsten kun je aangeven welke maaltijden je wilt hebben. De maaltijden worden op een afgesproken tijd of dag bezorgd. Lees meer over wat je kunt doen als zelf koken niet meer zo goed gaat.

Meer informatie