Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Moet ik extra vitamine D slikken vanwege het coronavirus?

Het klopt dat vitamine D onder andere van belang is voor een goede werking van het immuunsysteem. Als je eet volgens de Schijf van Vijf en elke dag 15-30 minuten buiten bent, krijgen veel mensen voldoende vitamine D binnen. Dit geldt niet voor jonge kinderen, vrouwen ouder dan 50 jaar en mannen ouder dan 70 jaar, mensen met een getinte huidskleur, mensen die weinig buitenkomen of die buiten hun gezicht en handen bedekken en zwangere vrouwen. Voor hen geldt het advies om extra vitamine D te slikken om botten zo sterk mogelijk te houden.

Sla niet te veel vitamine D in. Dit is niet nodig en zo blijft er voldoende aanwezig voor andere mensen die het nodig hebben.

vitamine D: voor wie is bijslikken nodig?

Helpt vitamine D om infecties zoals het coronavirus te voorkomen?

Wetenschappelijke adviescommissies voor voeding binnen en buiten Europa concluderen dat het onvoldoende is aangetoond of (extra) vitamine D het risico op infecties vermindert. Dit omdat de resultaten tot nu toe vooral komen uit observationeel onderzoek. In dit type onderzoek kunnen oorzaak en gevolg niet worden aangetoond. Bovendien laten studies tot nu toe nog te veel verschillende resultaten zien. Of een vitamine D-supplement helpt om infecties te voorkomen zal eerst op een goede systematische wijze moeten worden aangetoond.

Kan ik te veel vitamine D binnenkrijgen?

De kans op een teveel aan vitamine D is klein. Het kan alleen voorkomen als gevolg van langdurig te veel supplementen gebruiken. Heb je geen supplement nodig, maar wil je dit nu toch slikken? Kijk goed op het etiket en let erop dat je kiest voor een supplement dat niet meer dan 100% van de ADH ( aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) bevat.

Wat kun je doen om voldoende vitamine D binnen te krijgen?

Als voor jou geen suppletieadvies geldt (zie tabel hieronder), dan kun je het volgende doen om voldoende vitamine D binnen te krijgen:

  • Probeer in het voorjaar, de zomer en het najaar elke dag tussen 11:00 en 15:00 een kwartier tot een half uur buiten te zijn, met een onbedekt gezicht, onbedekte handen en zonder zonnebrandcrème. Je lichaam maakt vitamine D dan zelf aan onder invloed van zonlicht en legt een voorraad aan. Voor voldoende vitamine D is het niet nodig om langer in de zon te zijn. Let erop dat je niet verbrandt en smeer je in met zonnebrandcrème, of bedek je huid met kleding als je langer in de zon blijft. In de wintermaanden staat in Nederland de zon te laag om vitamine D aan te maken. Je gebruikt dan de voorraad die je hebt aangelegd.
  • Je kunt vitamine D ook voor een deel uit voeding halen. Eet dus gezond en gevarieerd volgens de Schijf van Vijf. Vitamine D zit van nature in vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Ook leveren vlees en eieren vitamine D, maar minder dan vette vis. In Nederland wordt ook vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten (maar niet aan olie).

Welke suppletie-adviezen gelden er voor vitamine D?

In de tabel hieronder zie je de vitamine D-adviezen per groep.

Suppletie-adviezen vitamine D per dag
Groep  Leeftijd
(jaar) 
Wie uit
deze groep
Extra vitamine D
in microgram
(mcg) 
Kinderen  0 t/m 3 Iedereen  10
Vrouwen 4 t/m 49
Met een
donkere
(getinte)
huidskleur
 10
  4 t/m 49 Als je overdag
niet veel in de
zon komt of de
huid bedekt
 10
  50 t/m 69
Iedereen  10
  70 en
ouder
Iedereen  20
Zwangere
vrouwen
  Iedereen  10
Mannen 4 t/m 69
Met een
donkere
(getinte)
huidskleur 
 10
  4 t/m 69

Als je overdag
niet veel in de
zon komt of de
huid bedekt

 10
  70 en
ouder
Iedereen  20