Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Terug naar Coronavirus & voeding Wat kan ik eten bij zwangerschapsmisselijkheid en overgeven? Ik ben zwanger en voel me zo moe. Wat kan ik eten? Ik ben zwanger en houd veel vocht vast. Wat kan ik doen? Wat kan ik eten bij brandend maagzuur tijdens de zwangerschap? Wat kan ik eten bij verstopping tijdens mijn zwangerschap? Wat zijn de symptomen van zwangerschapsdiabetes? Wat kan ik eten bij bloedarmoede tijdens de zwangerschap? Wat zijn de symptomen van hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap? Kan ik vegetarisch eten tijdens de zwangerschap? Moet een zwangere vrouw foliumzuur slikken? Is het goed om vis te eten tijdens je zwangerschap? Mag ik tonijn eten als ik zwanger ben? Kan ik tijdens mijn zwangerschap veilig light-frisdrank drinken? Kan ik honing eten als ik zwanger ben? Kun je haring eten als je zwanger bent? Welk ijs kan ik veilig eten als ik zwanger ben? Moet ik multivitamines slikken tijdens de zwangerschap? Kan ik al tijdens mijn zwangerschap iets doen om allergie te voorkomen bij mijn kind? Kan vitamine A tijdens de zwangerschap kwaad? Is het erg als ik iets heb gegeten dat bedorven is tijdens mijn zwangerschap? Wat zijn de voordelen van omega 3- en omega 6-vetzuren als je zwanger bent? Kan ik gerookte vis, zoals zalm, eten als ik zwanger ben? Mag ik alcoholvrij bier (0 tot 0,1%) drinken tijdens mijn zwangerschap? Wat moet ik doen als ik ziek word van eten tijdens mijn zwangerschap? Is af en toe een wijntje schadelijk als ik zwanger ben? Is alcohol in eten schadelijk voor kinderen of zwangeren? Zijn geitenmelk en sojadrink geschikt voor mijn baby? Geef ik bij elk huiltje van mijn baby een nieuwe voeding? Ik heb last van stuwing. Wat kan ik doen? Wat kan ik doen aan tepelkloven? Wat kan ik doen bij een verstopt melkkanaaltje of borstontsteking? Ik heb een hoge melkproductie. Wat kan ik doen? Krijgt mijn baby darmkrampjes van wat ik eet tijdens de borstvoeding? Wat is de beste babyvoeding? Hoe maak ik fruithapjes voor mijn baby? Wat is goed broodbeleg voor je baby? Hoe bouw je vaste voeding voor je baby op? Wat voor pap kan ik geven aan mijn baby? Hoe kan ik oefenhapjes voor mijn baby goed bewaren en ontdooien? Mag mijn kindje al kruiden hebben? Is potjesvoeding gezond om te geven? Van welke melk kan ik pap maken voor mijn baby? Welke vragen over voeding kan ik stellen op het consultatiebureau? Is de Rapley-methode veilig voor mijn baby? Wanneer mag mijn baby brood eten? Kan ik mijn baby veilig flesvoeding geven in verband met minerale oliën?
Zwangerschap en baby

Kan ik borstvoeding geven als ik (mogelijk) besmet ben met het coronavirus

Ja, als je goed op hygiëne let, kun je gewoon borstvoeding geven. Net als bij andere luchtweginfecties is er waarschijnlijk geen overdracht van het coronavirus via borstvoeding. Er is onderzocht of in de moedermelk van besmette moeders het virus werd aangetroffen, en dat blijkt niet zo te zijn.

Je kunt je baby wel besmetten via hoesten en niezen. Let daarom goed op dat je niet rechtstreeks op of vlakbij je baby hoest of niest als je borstvoeding geeft. Dat is extra belangrijk als je vermoedt dat je besmet bent met het coronavirus.

Tips voor moeders die (mogelijk) besmet zijn met het coronavirus en klachten hebben:

  • Je kunt doorgaan met het geven van borstvoeding.
  • Was vóór het voeden je handen. Ook kun je er als moeder voor kiezen een mondkapje te gebruiken (als deze beschikbaar is).
  • Was bij het (handmatig of elektrisch) afkolven van de borstvoeding je handen voordat je de kolf en de flesjes aanraakt. Was ook de kolf daarna goed af. Volg hierbij de schoonmaakinstructies.
  • Als jij je te ziek voelt en bijvoorbeeld veel hoest kun je ervoor kiezen om de afgekolfde melk door een gezonde andere ouder of verzorger te laten geven. Dit ook weer met de juiste hygiënische maatregelen.
  • Vragen over borstvoeding? Voor de eerste periode kun je met vragen over borstvoeding terecht bij je kraamverzorgende of verloskundige, daarna bij het consultatiebureau. Ook een lactatiekundige kan je helpen. Vind een lactatiekundige bij jou in de buurt op website van NVL Borstvoeding.

Moeders die geen klachten hebben kunnen hun kind zonder extra maatregelen aan de borst leggen. Dat geldt ook voor moeders die ziek zijn geweest en inmiddels geen klachten meer hebben.

Heb je gezondheidsklachten? Volg dan de aanwijzingen op de website van het RIVM. Het Voedingscentrum volgt hun adviezen.

Kijk op de website allesoverzwanger.nl voor veelgestelde vragen over het coronavirus en zwangerschap.

Website RIVM voor professionals.