Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe kun je voedselverspilling voorkomen tijdens de coronacrisis?

Tijdens de coronacrisis doe je misschien voor wat meer dagen boodschappen dan je gewend bent. Met deze tips zorg je ervoor dat je eten langer goed blijft en je zo min mogelijk verspilt.
Als je niet meer koopt dan je nodig hebt, hoef je minder eten weg te gooien. Bekijk 5 tips voor het boodschappen doen.

Tips om verspilling tegen te gaan in coronacrisistijd:

  • Doe boodschappen zoals je dat gewend bent. Check je koelkast, vriezer en voorraadkast en maak op basis hiervan een planning voor een aantal dagen. Noteer op je boodschappenlijstje wat je nodig hebt met daarbij ook de hoeveelheden. Is het druk op het moment dat je boodschappen doet? Kijk of het op een andere dag of ander tijdstip rustiger is.
  • Ga niet hamsteren, dat werkt voedselverspilling in de hand. Bovendien blijft er dan niet genoeg over voor anderen. Bijvoorbeeld voor mensen die in de zorg werken.
  • Heb je meer producten in huis gehaald dan je nodig hebt? Maak er iemand anders blij mee.
  • Denk in restjes. Bedenk een recept op basis van ingrediënten die je nog in huis hebt. Kijk op de receptensite voor inspiratie. Je kunt hier ook zoeken op ingrediënt.
  • Benut de diepvries. Door eten in te vriezen kun je de houdbaarheid van verse producten - zoals brood, groente, fruit, vlees en vis - aanzienlijk verlengen. Kijk hier hoelang eten houdbaar is in de vriezer.
  • Bewaar eten op de juiste plek, dan blijft het langer goed. Kijk voor bewaaradviezen in de Bewaarwijzer.
  • Producten met een THT-datum (ten minste houdbaar tot) waarvan de datum is verstreken (zoals melk) kun je vaak nog veilig nemen. Kijk, ruik en proef om de kwaliteit te beoordelen.