Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Op een gezonde manier afvallen met langdurig... Bestel nu € 12,95
Ga naar
 
Op rauw voedsel, vooral vlees, kip en vis kunnen ziekmakende bacteriën zitten. Deze kunnen tijdens het klaarmaken ander voedsel besmetten. Wat kun je doen om een voedselinfectie te voorkomen?
Snijd vlees, vis en groenten op aparte snijplanken. Hou gare en rauwe producten gescheiden om kruisbesmetting te voorkomen.

Let op met rauw vlees, rauwe kip en rauwe vis

  • Houd rauw vlees, rauwe kip en rauwe vis goed gescheiden van ander eten. 
  • Plaats rauw vlees, kip of vis goed afgedekt onder in de koelkast.
  • Laat bevroren vlees, kip of vis ontdooien in de koelkast goed afgedekt op een bord. Voorkom dat druipvocht op andere producten kan komen.
  • Bewaar levensmiddelen en kliekjes goed afgesloten in de koelkast.   

Gebruik verschillende snijplanken en messen

  • Gebruik verschillende snijplanken. Bijvoorbeeld één voor rauw vlees of vis en een andere om de groenten te snijden of een broodje te smeren.  
  • Spoel materiaal, zoals een snijmes, een vork of een bord dat met rauw vlees in aanraking is geweest, af met heet water en zet het vervolgens bij de afwas. Wanneer dezelfde materialen meteen weer voor iets anders worden gebruikt, was ze dan eerst af met sop en heet water.  

Lees meer over kruisbesmetting.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.