Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Je lijf gaat je hele leven mee. Als je volgens de Schijf van Vijf eet, blijf je gezond en fit. Zo kun je leren, sporten, spelen en plezier maken. Best belangrijk!

Wat staat er in de Schijf van Vijf?

  • Eet lekker veel groente en fruit. Varieer met kleur.
  • Vet heb je nodig. Tenminste, de goede vetten uit bijvoorbeeld olijfolie of zachte margarine Informatie.
  • Elke dag vlees eten is niet nodig. Wissel af met duurzame vis Informatie, ongezouten noten, bruine bonen, linzen, kikkererwten of eieren.
  • Kies vooral volkoren. Denk aan volkorenbrood, volkorenpasta of zilvervliesrijst.
  • Drink genoeg! Geen limo’s en sapjes vol suiker, maar kraanwater of thee zonder suiker.

Hoeveel eten heb je nodig?

Wat staat er niet in de Schijf van Vijf?

Snoep, koek en frisdrank vind je niet in de Schijf van Vijf. Al die zoetigheden zijn namelijk niet gezond. Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup. Ook kun je maximaal 3 keer per week iets groters kiezen buiten de Schijf van Vijf, zoals een stuk taart, een zakje chips of een glas frisdrank.

Dus, als je zin hebt in iets te eten tussendoor, verwen jezelf dan vooral met al die lekkere dingen die in de Schijf van Vijf staan: snacktomaatjes, reepjes paprika, een handje ongezouten noten (ja, één handje elke dag! Dus niet 2 of meer), een volkoren boterham ruim belegd met allerlei fruit, een tosti of een bakje halfvolle yoghurt. Allemaal prima keuzes.

Is dit gezond?

Twijfel jij of iets een gezonde keuze is of niet? Vul het hieronder in, en je hebt meteen antwoord.

Staat dit in de Schijf?

Jij kunt gezonder kiezen

Deze hoeveelheid is een dagkeuze

Een dagkeuze valt buiten de Schijf van Vijf. Als je eet volgens de Schijf van Vijf, kies je maximaal 3 tot 5 keer per dag voor een dagkeuze. Gezonder kiezen? Ga voor producten uit de Schijf van Vijf.

Deze hoeveelheid is een weekkeuze

Een weekkeuze valt buiten de Schijf van Vijf. Als je eet volgens de Schijf van Vijf, kies je maximaal 3 keer per week voor een weekkeuze. Gezonder kiezen? Neem een kleinere portie of ga voor producten uit de Schijf van Vijf.

Alternatieven

Schijf van Vijf-keuze

Dagkeuze

Voedingswaarde

Energie
Vet
- waarvan verzadigd
Koolhydraten
- waarvan suikers
Vezels
Eiwit
Zout

Deel deze handige tool

Ben jij een eet-expert?

Alles over eten

Gezond, veilig en duurzaam

Hoi! De website waar je op bent gekomen, is voor kinderen. Ben je ouder, dan kun je op onze site voor volwassenen terecht. Maar blijven mag natuurlijk ook.

Volwassenensite