Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
Heb jij een goed gewicht? De een is lang, de ander klein, de volgende heeft brede schouders en weer een ander heeft brede heupen. Geen lijf is hetzelfde.

Je gewicht zegt niet alles. Maar het is wel fijn als jouw gewicht ook bij je lichaam past. Spelen, rennen en sporten gaat fijner als je niet te zwaar bent. Een goed gewicht is gezond voor je. Nu, maar ook later als je volwassen bent.Hoe houd je dat gezonde gewicht? Dat is eigenlijk heel simpel: eet genoeg en gezond volgens de Schijf van Vijf en beweeg elke dag minstens een uur. Denk maar aan rennen, fietsen, skaten of dansen.

Quiz: Weet jij hoe lang je moet fietsen voor je deze producten hebt verbrand?

5 tips om een gezond gewicht te houden

  • Kies gezonde dingen als tussendoortje
  • Ga op een sport en speel lekker veel buiten
  • Sla het ontbijt niet over
  • Kies voor water en niet voor frisdrank of sap
  • Zit niet langer dan twee uur achter de televisie of computer
  • Slaap genoeg

4 lekkere én gezonde tussendoortjes

  • een volkoren knäckebröd met fruit, pindakaas zonder suiker of zout, 30+ kaas of zuivelspread Informatie.
  • een tosti van 2 volkoren boterhammen met 30+ kaas en plakjes ananas of banaan
  • een mueslibol met 30+ kaas
  • een schaaltje magere of halfvolle yoghurt met fruit

Koekjes, pudding, ijs, limonade, snoep en chips staan niet in de Schijf van Vijf. Die kun je beter niet te veel en te vaak nemen.

Afvallen is geen goed idee

Denk je dat je te dik bent? Weet dan dat niet iedereen hetzelfde is gebouwd. Als je nog groeit, verandert je lijf ook enorm. Na een groeispurt kun je er zo weer anders uitzien. Ben je nog geen 18 jaar, dan kun je beter niet zomaar op eigen houtje gaan afvallen. Wanneer je zelf een dieet gaat volgen is de kans groot dat je niet alle voedingsstoffen Informatiebinnenkrijgt. Die heb je wel nodig om te groeien en gezond te blijven.

Wel kun je je eetgewoontes aanpassen. Hoe je dat doet? Eet gewoon gezond, volgens de Schijf van Vijf. Snacks en drankjes vol suiker passen daar bijvoorbeeld niet te veel en te vaak bij. Je eetgewoontes veranderen is best lastig. Bespreek dit met je ouders. Heeft een arts gezegd dat het nodig is om een dieet te volgen, dan zal hij je verwijzen naar een diëtist of kinderarts.

Word een slaapkop!

Als je te weinig slaapt, heb je meer kans op overgewicht. Hoe dat precies werkt is, weten onderzoekers nog niet. Een kind van 8 jaar heeft ongeveer 10 uur slaap nodig. Een kind van 13 nog 9 uur. Lig jij lang genoeg in je bed?

Denk je dat je te dun bent?

Wanneer je denkt dat je te dun bent, neem dan samen met je ouders of een andere volwassene contact op met een arts. Misschien is er helemaal geen probleem en hoef je niks te doen. Ga in ieder geval niet zomaar extra veel snoepen en snacken om aan te komen. Het is belangrijk dat je genoeg eten binnenkrijgt met goede voedingsstoffen erin. Eet elke dag in ieder geval een ontbijt, lunch en avondmaaltijd. En neem iets gezonds tussendoor.

Moppen

Wist je dat je je buikspieren traint als je goed hard lacht? Schuddebuiken maar!

Overreden tomaat

Wat gebeurt er als een tomaat overreden wordt?

Antwoord tonen

Grote druif

Een druif en een meloen lopen in het park zegt de druif tegen de meloen: 'Zoooo, jij hebt een groeispurt gehad!'

Augurken

Twee augurken zitten in een pot. Zegt de een tegen de ander: 'Nu wil ik bij het raam zitten!'

Bij de dokter

Een ei en een tomaat zitten in de wachtkamer van de dokter. Vraagt het ei aan de tomaat: 'Zo, zonnebrand vergeten?'

Alles over eten

Gezond, veilig en duurzaam

Hoi! De website waar je nu op bent gekomen, is voor kinderen. Ben je ouder, dan kun je op onze site voor volwassenen terecht. Maar blijven mag natuurlijk ook.

Volwassenensite