Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

De Schijf van Vijf: goed voor jou en de wereld

Kiezen wat gezond en lekker eten is én dat goed is voor het milieu, hoeft niet ingewikkeld te zijn. Om dat te laten zien heeft het Voedingscentrum een hulpje gemaakt: de Schijf van Vijf.

Op deze grote plaat staat wat goede keuzes zijn om te eten en te drinken. Als je elke dag genoeg uit elk vak eet, krijg je voldoende voedingsstoffen binnen die je nodig hebt om te groeien, sterk te worden én om gezond te blijven.

Ook helpt de Schijf van Vijf je om duurzamer te eten. Je varieert, je eet niet meer dan je nodig hebt, eet minder (rood) vlees en kiest vaker voor (seizoens)groente, noten en peulvruchten. Die keuzes zijn beter voor het milieu. En je bent aardig voor de dieren.

Gezond eten is belangrijk voor je. Hoe eet je gezond voor jezelf en de wereld?

Slim lichaam!

Zoals een auto benzine nodig heeft om te rijden, heeft je lichaam brandstof nodig om te denken, te leren, te rennen en te spelen. Die brandstof haal je uit je eten. Koolhydraten, vetten en eiwitten zijn de brandstof voor je lichaam. Vooral koolhydraten en vetten geven je energie. De eiwitten zorgen ervoor dat je spieren sterk blijven.


En dan heb je nog vitamines, mineralen en spoorelementen Informatie. Die zijn zo klein, dat je ze niet kunt zien. Er zit geen energie in, maar je hebt ze wel nodig. Bijvoorbeeld om je hart, lever, hersenen maag en darmen goed te laten werken. En om goed te groeien.

Groene moppen

Voedingsstoffen

Je lijf heeft om fit te blijven en goed te groeien voedingsstoffen en vezels nodig. Met voedingsstoffen bedoelen we: koolhydraten, vetten en eiwitten maar ook vitamines, mineralen en spoorelementen.

Voedingsvezels zijn ook belangrijk. Ze zorgen er voor dat je darmen goed werken.

In de Schijf van Vijf staat eten en drinken waarin deze stoffen zitten. Maar niet in elke hap zitten al deze dingen. Als je elke dag uit alle vakken van de Schijf van Vijf kiest, dan krijg je voldoende voedingsstoffen en voedingsvezels binnen.

Zo kies je gezond uit de Schijf van Vijf.

Stap in de wereld van Smikkel

Ken je Smikkel al? Dit blauwe wezentje houdt er van om met de bal te spelen en lekker rond te rennen. Maar daarvoor heeft hij wél energie nodig! En jij mag hem eten en drinken geven. Niet echt natuurlijk, maar in een superleuk VR (virtual reality)-spel.

Hoe het werkt? Kom naar het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, zet de VR-bril op en... stap in de wereld van Smikkel. Iedereen kan meekijken op het grote scherm.

Puzzel

Alles over eten

Gezond, veilig en duurzaam

Hoi! De website waar je op bent gekomen, is voor kinderen. Ben je ouder, dan kun je op onze site voor volwassenen terecht. Maar blijven mag natuurlijk ook.

Volwassenensite