Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Red restjes tijdens de feestdagen

Hoe bewaar je wat er overblijft van de feestdagen, op een goede manier en hoe hergebruik je die restjes en kliekjes? We geven je tips om restjes en kliekjes te redden.

Wat in ieder geval belangrijk is: zet alle bederfelijke producten zo snel mogelijk terug in de koelkast. Let daar bijvoorbeeld op tijdens het gourmetten of steengrillen. Hebben ze langer dan 2 uur buiten de koelkast gestaan, dan kun je ze beter niet meer gebruiken.

Tips voor restjes

Met restjes bedoelen we een product dat je maar voor een deel hebt gebruikt tijdens het kerstmaal, bijvoorbeeld een kwart broccoli of een half pakje verse salie.

  1. Berg je restje direct op in de koelkast, vriezer of voorraadkast, als je iets overhoudt.
  2. Bedenk wat je ermee kan doen. Op onze receptensite kun je één of meerdere restjes invullen.
  3. Vries verse groenten in als je ze niet tijdig kunt eten. Dat doe je door ze kort te koken en in te vriezen.
  4. Bereid vlees of vis alvast, als je te veel in huis hebt gehaald. In de koelkast is bereid vlees nog 3 tot 4 dagen te bewaren en vis 1 tot 2 dagen. Maak van de kerstkalkoen bijvoorbeeld een kalkoensalade voor op brood.
  5. Gooi zuivel niet direct weg na het verstrijken van de THT-datum. Ruik en proef een beetje om de kwaliteit te beoordelen.
Klik op onderstaande afbeelding voor en print hem uit (6,2 mb).Tips voor kliekjes

Met kliekjes bedoelen we een left-over van een maaltijd, dus een klein beetje gekookte rijst of een beetje van een ovenschotel.

  1. Laat kliekjes snel afkoelen, doe ze in goed afsluitbare bakjes en zet in de koelkast of vriezer. Bedenk direct wanneer je het kliekje gaat opeten. Is het ook lekker als lunch of kan je het verwerken tot een nieuw gerecht? Eet kliekjes uit de koelkast binnen 2 dagen op.
  2. Voorkom dat je ziek wordt van kliekjes: verwarm ze door en door om alle bacteriën te doden. Schep het eten ook goed om tijdens het verhitten.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.