Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Inspiratie voor kleine stappen

Welke Eetwissel past bij jou?

 

Met een Eetwissel maak je een kleine stap binnen wat je nu al eet. Je neemt bijvoorbeeld een keer een glas water in plaats van cola. Of je kiest voor dat volkorenbroodje en niet voor het witte bolletje. Met elke Eetwissel zorg je vandaag al beter voor jezelf en het milieu. Jij kiest, elke dag opnieuw. Hieronder vind je jouw mogelijke Eetwissels. Of maak er zelf een.

 

Eetwissels voor het ontbijt en lunch

Ham is erg zout. Ei niet. Tenzij je er natuurlijk zelf zout op strooit ;). Het opgroeien van een varken heeft meer effect op het milieu dan een kip (leghen). Daardoor is ei een betere keuze dan ham.

Uit witbrood is het beste eruit gehaald; de vezels. Hartstikke zonde! In volkorenbrood blijft alles bewaard. Je verspilt dan dus niets.

Wissel je vette 48+ in voor hüttenkäse (cottage cheese) of zuivelspread? Dan krijg je minder verzadigd vet binnen. Voor hüttenkäse is ook veel minder melk nodig dan bij het maken van kaas.

In roomboter zit veel meer verzadigd vet dan in halvarine. En om roomboter te maken is veel melk nodig. De ingrediënten van halvarine komen voornamelijk van planten. Dat belast het milieu minder.

In een croissant zitten nauwelijks vezels. Een mueslibol zit daar bomvol mee. De ingrediënten van een mueslibol belasten het milieu minder dan die van een croissant.

In salami zit veel zout en verzadigd vet. In (vette) vis zitten juist goede vetten en dat is supergezond. Makreel, zalm, sardientjes; allemaal heerlijk. Vis heeft ook minder invloed op het klimaat en landgebruik dan varkensvlees.

Die kant-en-klare soepen en bouillonblokjes? Zout! Met een zelfgemaakte salade weet je tenminste wat je eet. En lekker vers, daar doe je het milieu ook een plezier mee omdat je het niet hoeft te koken.

Chocopasta zit boordevol suiker. Dan liever pindakaas! Pinda's zijn van alle noten het meest milieuvriendelijk. En wie is er nou niet dol op pindakaas?

Meer lezen over ontbijt en lunch

  • Wat is een gezond ontbijt? Je begint je dag goed met een ontbijt vol keuzes uit de Schijf van Vijf. Ontbijten zorgt voor nieuwe energie na de nacht en brengt de spijsvertering op gang. Een gezond ontbijt Een...
  • Wat is gezond en lekker broodbeleg? Beleg voor op brood bestaat in honderden soorten en maten. Hieronder geven we tips om gezonder te kiezen voor op je boterham, cracker of broodje. En welk beleg staat in de...
  • Wat is een gezonde lunch? De lunch levert je voedingsstoffen en energie om de middag door te komen. Een volkorenbroodje met kaas, een groene salade of toch liever een kleine warme maaltijd? Het...
 
 

Eetwissels voor de warme maaltijd

In een gehaktbal zit meer zout. Daarnaast hebben varkens en koeien hebben meer land, voer, energie en water nodig dan kippen. Varkens en koeien poepen ook meer. Daarbij komen gassen vrij. Die gassen dragen bij aan het opwarmen van de aarde.

Spekjes zijn zout en zitten vol verzadigd vet. En nootjes? Die kun je ongezouten kopen en zitten vol goed onverzadigd vet. En met een dagje geen vlees belast je het milieu tot een tiende minder. Win-win-win dus.

Vervang je hamburger een keertje voor een bonenburger. Meer bonen eten - zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen - is goed voor je cholesterol. Bonen zijn niet alleen maar goed voor jou, maar óók voor het milieu. Ze zijn maar liefst 20 keer zo goed.

In roomboter zit veel meer verzadigd vet dan in vloeibaar bak- en braadvet. Om roomboter te maken heb je melk nodig, en dus koeien. Bak- en braadvet wordt voornamelijk gemaakt van planten. Je wisselt dus van dier naar plant. Dat belast het milieu minder.


Ga je van wit naar volkoren, dan maak je een wissel van weinig vezels naar veel vezels. En al die vezels uit granen zijn goed voor je lijf. Zo heb je minder kans op darmkanker. En waarom goed voor het milieu? Nou; je eet de vezels op in plaats van ze te verspillen.

Inspiratie voor de warme maaltijd

  • Makkelijke vegetarische recepten Kiezen uit gezonde vegetarische recepten Vegetarisch eten moeilijk? Welnee! Er is volop keuze uit lekkere, snelle en gezonde vegetarische recepten. Op onze receptensite...
  • Vol(koren) recept-inspiratie 4x recepten met volkoren wraps 4x recepten met volkoren couscous 4x recepten met volkorenpasta Volkoren recepten Volkoren producten leveren belangrijke voedingsstoffen en...
  • Verrukkelijke vegaburgers Een smakelijke burger heeft niet altijd vlees nodig. De vegetarische burgers die je op deze pagina kunt vinden zijn daarvan het bewijs. Gemaakt van bruine of zwarte bonen,...
  • Wat is gezond avondeten? De warme maaltijd levert het grootste deel van de energie op een dag. Het avondeten of een warme maaltijd bij de lunch is hét moment om een groot deel van de aanbevolen...
 
 

Eetwissels voor drinken en tussendoor

Chips=zout. Terwijl: als je een handje ongezouten noten wegknabbelt snack je gezond. En het scheelt ook voor het milieu omdat chips moeilijker te maken is. Zéker als je het bij dat handje houdt :p.

Wissel je van cola naar water, dan bespaar je wel 6 suikerklontjes. En omdat kraanwater geen verpakking en vrachtwagens nodig heeft, is het ook beter voor het milieu.

Dranken met suiker kunnen je dik maken. Thee zonder suiker kun je lekker blijven drinken! Om ice tea te maken is meer verpakking, bewerking en vervoer nodig dan voor een theezakje. Directe winst voor het milieu dus.

In ontbijtkoek zit vaak veel suiker. Fruit zit juist vol vitamines, mineralen en vezels. De keuze aan fruit is reuze. En voor fruit is geen fabriek en bewerking nodig.

Neem je een kant-en-klaar zoet toetje met veel suiker of ga je voor lekker zoet fruit met veel vezels en vitamine C? Weer een hele goede Eetwissel. Fruit is vers en daar komt geen fabriek of verpakking bij kijken.

Tips voor drinken en tussendoor

  • Wat zijn gezonde tussendoortjes? Veel producten die worden verkocht als ‘verantwoorde tussendoortjes’ zijn calorierijk, te zout of ze bevatten veel suiker of verzadigd vet. Dat kun je zelf veel...
  • Wat zijn gezonde snacks? Een lekkere snack maak je makkelijk zelf. Dat is gezonder en vaak ook nog eens goedkoper. Kies ingrediënten uit de  Schijf van Vijf en laat de creatieve hobbykok...
  • Wat zijn gezonde toetjes? Of je het nu dessert, toetje of nagerecht noemt: je kunt eindeloos variëren met afsluiters na de maaltijd. In de winkel is enorm veel keuze en zelf maken kan natuurlijk...
  • Hoe kan ik minder snoepen? Af en toe een paar dropjes of een stukje chocolade, dat kan prima. Maar wellicht zwicht je vaker voor deze verleidingen dan je zou willen. Hoe krijg je meer controle? Wapen...
  • Dranken Voor ongeveer 60% bestaat een mens uit water. Je verliest water onder andere door te plassen en te zweten. Door te plassen voer je afvalstoffen af en met zweten blijft je...
 
 

Eetwissels voor onderweg

Bij witte broodjes zijn de meeste vezels eruit gehaald. Volkoren broodjes zitten er juist vol mee. Vezels zijn goed voor je. Je verspilt bovendien minder van de graankorrel en dat is beter voor het milieu.

Energiedrankjes zijn suikerbommen. Ook zitten er zuren in die je gebit aantasten. Koffie zonder suiker is beter voor je. En voor het milieu. Want energiedrankjes maken kost veel energie en ze zijn in blik verpakt.

Een broodje kroket levert meer calorieën. En er zit meer zout in. Een volkoren kaastosti is dus beter voor je. Ook belast je het milieu minder. Een plak kaas maken kost minder energie dan een kroket.

Zeker zo lekker, maar dan met veel minder suiker en calorieën. Water met sinaasappel is ook minder zuur voor je gebit. Voor sinaasappelsap zijn meer sinaasappels nodig en dat maakt het milieubelastender.

Komkommer bevat veel minder calorieën en zout. En dat is beter voor je. Ook voor het milieu is er winst. Kaasstengels zijn namelijk gemaakt van de dierlijke producten kaas en boter.

De fruitsalade wint van de smoothie. Een fruitsalade bevat stukjes heel fruit. Zo krijg je alle vezels binnen en dit vult beter. Voor een smoothie is meer fruit en zuivel nodig en je gaat mixen. Daarom is de milieubelasting hoger.
 
 

> terug naar de hoofdpagina van Eetwissels