Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

"Als je wilt afvallen, helpt minder eten beter dan meer bewegen volgens mij"

Waar. Als je wilt afvallen, helpt het verbeteren van je eetpatroon meer dan bewegen.

Kun je afvallen door meer te sporten?

Gezonder eten heeft veel meer en sneller effect dan alleen meer bewegen of sporten. Het aanpassen van je voedingspatroon is de eerste en belangrijkste stap als je wilt afvallen. Aanpassen betekent: gezonder eten volgens de Schijf van Vijf, kleinere porties en minder calorieën per dag.

Conditiesporten

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat sporten geen verschil maakt. Als je kilo’s kwijt wilt raken, helpen conditiesporten daar zeker bij, zoals hardlopen, (rol)schaatsen, skeeleren of spinninglessen. Het is alleen geen op zichzelf staande manier om af te vallen. Door sporten te combineren met het aanpassen van je eetgedrag bereik je uiteindelijk het meeste resultaat.

Sporten en bewegen is gezond.

Het helpt bij afvallen. Maar afvallen door alleen bewegen kost heel veel tijd. Om 1 kilo lichaamsgewicht kwijt te raken, kan het nodig zijn om wel 25 uur extra te wandelen.

Sporten maakt hongerig en moe, dus de verleiding om na het sporten minder te bewegen en meer te eten is groot. Maar dan val je niet af. Daarom is het belangrijk om ook goed op je voeding te letten.  

Kan ik aankomen door te sporten?

Het kan zijn dat je zelfs aankomt, als je begint met sporten. Dat komt omdat spierweefsel zwaarder weegt dan vetweefsel. Maar hoe meer spierweefsel je kweekt, hoe meer calorieën je verbrandt, dus uiteindelijk helpt het je wel af te vallen. Gebruik eventueel een vetmeting door bijvoorbeeld een diëtist of gewichtsconsulent om te bekijken of je vooruit gaat.

Andere spelregels net zo belangrijk

Meer bewegen is niet het enige dat je moet doen om af te vallen. Minder eten en gezonder eten zijn minstens zo belangrijk. Bekijk de pagina Gezond afvallen fase 2 om te zien waar je op moet letten.

Lees meer over  afvallen met conditiesport

Lees meer over  spiergroei met krachtsport

Is wat jij denkt waar...

of niet? Niet alles wat je hoort of leest over eten is ‘de’ waarheid. Maar hoe weet je nou wat waar is en wat niet? Het Voedingscentrum legt de waarheid op tafel. Naar de startpagina