Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

E-nummers

alles wat je moet weten

 

E-nummers zitten in allerlei producten. Sommige mensen vermijden deze producten liever. Dit is niet nodig want E-nummers zijn bewezen veilig, maar er is ook niets op tegen. Wel is het zo dat E-nummers vaak in producten zitten die niet in de Schijf van Vijf staan. Voor je gezondheid is het beter om deze producten niet te veel en niet te vaak te eten.

Op deze pagina vind je antwoord op vragen als: Wat zijn E-nummers? Wat doen E-nummers in ons eten? Ook vind je hier een handige tool waarmee je heel makkelijk informatie over een specifiek E-nummer kunt opzoeken.

 

Wat zijn E-nummers?

E-nummers zijn natuurlijke of kunstmatige toevoegingen die zijn onderzocht en goedgekeurd door de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA).

Wat doen E-nummers in ons eten?

Een E-nummer heeft altijd één of meerdere functies in een product. Zo kan het de houdbaarheid verlengen of de smaak, kleur of geur verbeteren.

Kan ik overgevoelig zijn voor E-nummers?

Een overgevoeligheid voor alle E-nummers bestaat niet. Wel zijn er 2 zeldzame gevallen waarbij een specifiek E-nummer beter vermeden kan worden.
 
 
 
 
 

Meer weten over een specifiek E-nummer?

Vul hieronder het E-nummer of de naam van de stof in, bijvoorbeeld E951 of aspartaam.

Er worden per E-nummer maximaal 8 producten aangegeven die een goede indruk geven waar de stof in kan zitten. Dit is geen volledige lijst, want sommige E-nummers worden aan heel veel producten toegevoegd.

Welk E-nummer zoek je?

Waar kan het in zitten?
  Andere namen voor E

   

  Dierlijke stoffen in E-nummers

  Sommige E-nummers bevatten stoffen met een dierlijke oorsprong. Kijk goed op het etiket als je deze als vegetariër of veganist wilt vermijden.

  Zijn E-nummers slecht voor mijn kind?

  Alle E-nummers worden altijd eerst goedgekeurd door de EU. Hierdoor kun je erop vertrouwen dat E-nummers niet slecht zijn voor jou en je kind.

  'Natuurlijke' voedingsmiddelen

  De term 'natuurlijk' zegt niets over of er wel of geen E-nummers in het product zitten. Het zegt ook niets over het soort E-nummers dat erin zit.

  Lees ook:

  • Antioxidanten Antioxidanten is een verzamelnaam voor de vitamines E en C, bètacaroteen, het lichaamseigen glutathion, de spoorelementen seleen en zink en bioactieve stoffen, zoals flavonoïden...
  • Zoetstoffen Zoetstoffen zijn stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om ze zoeter te maken. Er bestaan meer dan 15 goedgekeurde zoetstoffen. Sommige komen in de natuur ook...
  • Smaakversterkers E-nummerzoeker Meer weten over een specifiek E-nummer? Hieronder kun je het opzoeken. Je kunt zoeken op het E-nummer of op de naam van de stof. Er worden per E-nummer...
  • Azo-kleurstoffen Azo-kleurstoffen zijn kunstmatige kleurstoffen. Ze zijn rood, geel, bruin en zwart. Ze worden gebruikt in  bijvoorbeeld snoep, snacks frisdranken en sommige alcoholische dranken. Als...
  • Aromastoffen Aromastoffen voegen fabrikanten toe aan voedingsmiddelen, om ze lekkerder te laten smaken en ruiken. Aromastoffen hebben een sterke geur of smaak. Daarom is er maar een heel...