Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Zijn vitamine D-druppels met propylgallaat (E310) veilig voor mijn kind?

Voor baby’s van 4 maanden en ouder en voor peuters is propylgallaat (E 130) in vitamine D-druppels veilig. Om dit ook voor baby’s jonger dan 4 maanden te kunnen zeggen, is eerst nog meer onderzoek nodig. Baby’s en kinderen tot 4 jaar hebben elke dag extra vitamine D nodig. Wil je liever vitamine D-druppels geven zonder propylgallaat? Neem dan druppels op oliebasis.

Eind 2019 verschenen berichten in de media dat de stof propylgallaat (E 310) in vitamine D-druppels voor jonge kinderen onveilig zou zijn. Kinderartsen adviseerden ouders uit voorzorg druppels te geven zonder propylgallaat. Maar uit nieuw onderzoek van het RIVM blijkt dat vitamine D-druppels met propylgallaat in ieder geval veilig gebruikt kunnen worden door kinderen van 4 maanden en ouder.

Wat is propylgallaat en waar zit het in?

Propylgallaat is een antioxidant. De stof zit in vitamine D-druppels op waterbasis om er voor te zorgen dat de vitamine D in deze druppels niet wordt afgebroken. Er zit geen propylgallaat in vitamine D-druppels op basis van olie. Behalve in vitamine D-druppels kan het ook als antioxidant gebruikt worden in producten als frituurvet, sauzen en cakemix.

Als de stof in een product zit, dan moet het daar volgens de wet ook op staan als ‘propylgallaat’ of als ‘E 310’. Staat het niet op het etiket, dan zit het er ook niet in.

Geef je kind tot hij 4 jaar is elke dag vitamine D

Kan propylgallaat schadelijk zijn voor mijn kind?

Een mens mag iedere dag 0,5 milligram propylgallaat per kilogram lichaamsgewicht binnen krijgen. Uit het onderzoek van het RIVM blijkt dat kinderen van 4 maanden en ouder via de vitamine D-druppels niet meer dan 0,03 milligram per kilogram lichaamsgewicht propylgallaat per dag binnen krijgen. Via andere producten krijgen ze elke dag gemiddeld nog 0,3 milligram per kilogram lichaamsgewicht binnen. Alles bij elkaar opgeteld blijft de hoeveelheid dus onder de veilige hoeveelheid van 0,5 milligram.

Voor baby’s onder de 4 maanden geldt mogelijk een andere veilige hoeveelheid dan 0,5 milligram. Omdat hun organen nog in ontwikkeling zijn, kunnen ze gevoeliger zijn. Er is meer onderzoek nodig om deze hoeveelheid vast te stellen. Voor baby’s onder de 4 maanden is dus nog niet te zeggen of vitamine D-druppels met propylgallaat veilig of onveilig zijn.

Hoe wordt de veiligheid van een stof precies vastgesteld?

Waarom is vitamine D belangrijk voor mijn kind?

Het advies is om je kind tot 4 jaar dagelijks 10 microgram vitamine D te geven. Vitamine D is belangrijk omdat het zorgt voor sterke botten en tanden. Ook draagt het bij aan een goede werking van de spieren en het immuunsysteem van je kind.