Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Zijn vitamine D-druppels met propylgallaat (E310) veilig voor mijn baby?

Er zijn berichten in de media verschenen dat de stof propylgallaat (E310) in vitamine D-druppels voor jonge kinderen onveilig zou zijn. Maar wees gerust: je hoeft je als ouder geen zorgen te maken als je je kind vitamine D-druppels hebt gegeven waar propylgallaat in zit.

Uit onderzoek van EFSA (European Food Safety Authority) blijkt dat het veilig is voor kinderen boven de 1 jaar. Wel is er weinig onderzoek gedaan naar de effecten van de stof bij baby’s. Daarom raden kinderartsen aan om kinderen uit voorzorg vitamine D-druppels te geven zonder propylgallaat.

Geef je kind tot hij 4 jaar is elke dag vitamine D

Waar zit propylgallaat in?

Propylgallaat (E310) is een antioxidant dat gebruikt wordt om bederf tegen te gaan in voedsel. De stof zit in vitamine D Aquosum en vitamine D Aquosum suikervrij van het merk Davitamon. Er zit geen propylgallaat in vitamine D-druppels op basis van olie.

Kan propylgallaat schadelijk zijn voor mijn kind?

De hoeveelheid propylgallaat in vitamine D-druppels is heel erg laag. De kans is erg klein dat een baby een hoeveelheid van deze stof binnenkrijgt die echt schade kan toebrengen. Wil je je kind liever vitamine D-druppels geven zonder propylgallaat? Kijk dan goed op het etiket. Als de stof erin zit, moet het daar volgens de wet op staan als ‘propylgallaat’ of als ‘E310’.

Vitamine D is belangrijk

Het advies is om je kind tot hij 4 jaar is dagelijks 10 microgram vitamine D te geven. Vitamine D zorgt voor sterke botten en tanden. Ook draagt het bij aan een goede werking van de spieren en het immuunsysteem van je kind.