Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Zitten in een smoothie alle vitamines die je nodig hebt?

Als vruchtensappen en smoothies uit een flesje, blikje of potje komen, krijg je minder vitamine C en vezels binnen. Bovendien zit er veel suiker in. Maar ook in verse smoothies en sappen zitten minder voedingsstoffen.

Om deze redenen staan smoothies en sappen niet in de Schijf van Vijf. Fruit en groente kun je beter gewoon eten.

In smoothies zitten minder voedingsstoffen en veel suiker. Fruit en groente kun je daarom  beter eten dan drinken.

Structuur gaat kapot

In een vers bereide smoothie van vers fruit zitten meer vitamines, mineralen en vezels dan wanneer je ze kant-en-klaar koopt in de winkel. Maar toch is dat nog steeds minder dan bijvoorbeeld een hele sinaasappel of banaan. Dat komt doordat de structuur van het fruit kapot gaat in de blender. Daardoor blijft er van de voedingswaarde minder over.

Astrid Postma-Smeets, expert Voeding en Gezondheid bij het Voedingscentrum, legt in dit filmpje uit hoe het zit:

Afvallen met smoothies?

Waarschijnlijk werkt het even, maar de kans is groot dat je na een tijdje weer hetzelfde eet en weegt. Sapkuren houdt in dat je alleen een bepaalde hoeveelheid vruchtensappen of thee mag drinken en verder niets. Daarom wordt ook wel van sapvasten gesproken. Van sapkuren val je eerst wel af, maar langer dan een paar dagen sapkuren raden we af. Er wordt dan namelijk spierweefsel afgebroken en je krijgt niet voldoende voedingsstoffen binnen. Dat grapefruitsap en citroensap vet afbreken zouden afbreken, is een fabeltje.