Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wereld Borstvoeding Week 2018: Laten we ons flessen?

Dr. ir. Astrid Postma-Smeets

Dr. ir. Astrid Postma-Smeets

Oud medewerker: Expert Voeding & Gezondheid
1 augustus 2018

Een van de 4 hoofdthema’s van de Wereld Borstvoeding Week 2018 is informatie geven over gezonde voeding en borstvoeding. Dat borstvoeding de beste voeding is voor je baby weten gelukkig veel ouders in Nederland. Toch staat wat we horen, zien en leren over borstvoeding niet in verhouding tot de hoeveelheid aan informatie over en promotie van flesvoeding waaraan we worden blootgesteld.

Voor elke baby die geboren wordt op aarde (135,5 miljoen baby’s per jaar), wordt door fabrikanten 45 dollar besteed aan reclame voor flesvoeding. Dat gaat dus om miljarden aan marketingbudgetten. Aan het informeren en ondersteunen van moeders die borstvoeding geven, wordt lang niet zo veel geld besteed. Daar komt nog bij dat scholingen aan professionals regelmatig gesponsord worden door kunstvoedingsfabrikanten.

En het lijkt erop dat de invloed van de fabrikanten ver reikt. Een maand geleden hield de VS bij een overleg van de Wereldgezondheidsorganisatie een resolutie van Ecuador over borstvoeding tegen. De reden: er was een passage opgenomen waarin landen werden opgeroepen onjuiste of misleidende marketing voor flesvoeding te beperken. De VS kreeg op deze actie veel kritiek. Daarop reageerde president Trump met een tweet waarin hij zei dat de VS vóór borstvoeding is, maar vrouwen toegang tot flesvoeding niet wil ontzeggen omdat zij flesvoeding nodig hebben vanwege ondervoeding en armoede. Dat laatste is natuurlijk onzin. Als een moeder zo arm is dat ze geen borstvoeding kan geven, zullen de kosten voor flesvoeding al helemaal niet op te brengen zijn. Er moet gezorgd worden voor genoeg goede voeding voor de moeder, dan worden moeder en borstgevoede baby in 1 keer gevoed.

Flesvoeding is in Nederland goed beschikbaar, veilig als je het gebruikt volgens voorschrift en betaalbaar. Als je als moeder om welke reden dan ook geen borstvoeding geeft, dan is er een goed alternatief in de vorm van flesvoeding. Is het dan nodig dat er zo veel reclame wordt gemaakt door fabrikanten voor hun “nu nog betere samenstelling”, terwijl die samenstelling nooit echt hetzelfde en zo goed als borstvoeding zal worden?

Wat mijns inziens nodig is, is meer aandacht, kennis en ondersteuning bij borstvoeding. Zo maak je borstvoeding gewoon. Ook zorgt het ervoor dat iedereen bekend is met de voordelen van borstvoeding en dat ouders weloverwogen keuzes kunnen maken over de voeding van hun baby. Ook niet onbelangrijk: het stelt vrouwen in staat hun kinderen borstvoeding te geven zolang zij willen.

Waarom geen grote borstvoedingscampagne? In deze Wereld Borstvoeding Week geven we een voorzetje hiervoor op social media met verhalen van bekende en minder bekende moeders over borstvoeding met de tags #gewoonborstvoeding #WBW2018.

Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid is bezig met het afsluiten van een Preventieakkoord. Het doel van het akkoord is om stevige ambities te formuleren voor de lange termijn om overgewicht te verminderen en om tot ambitieuze, concrete doelen en maatregelen te komen om overgewicht terug te dringen. Ik hoop op een mooie plek voor borstvoeding in dit akkoord. Want borstvoeding is naast iets heel moois ook een manier om de kans op overgewicht bij een kind te verkleinen.

Astrid Postma-Smeets, oud-expert voeding en gezondheid