Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Tien miljoen druppels maken een volle emmer

Dr. Ir. Corné van Dooren

Dr. Ir. Corné van Dooren

Expert Duurzaam Eten
Wat jij doet voor het milieu is maar een druppel op de gloeiende plaat”, zeggen cynici wel eens tegen mij. Aan de andere kant is er maar één druppel nodig om een emmer te doen overlopen. Als iedereen zijn steentje (of druppel) bijdraagt, kunnen we wel degelijk wat veranderen. Dat denken ze bij de Verenigde Naties ook, en daar denken ze groot.

Kijk maar naar de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties: die zijn voor de hele wereld, voor alle landen, voor alle inwoners. Het is een gezamenlijke agenda om in 2030 een einde te maken aan armoede, de planeet te beschermen en iedereen welvaart te geven. Het zijn 17 heldere doelen. “Om die doelen te bereiken, moet iedereen zijn stukje doen: overheden, bedrijven, burgers en mensen zoals jij”, aldus de VN. 

Tien miljoen druppels maken een volle emmer schoon water, om in het beeld van doel 6 (Clean Water - schoon water voor iedereen) te blijven. Elk doel kun je zien als een lege emmer, die gevuld moet worden. De doelen lijken heel groot en ver, maar als miljoenen mensen elk een druppel bijdragen zit de emmer zo vol.  

Als je goed naar die doelen kijkt, hebben de meeste iets te maken met de manier waarop wij eten. Wist je bijvoorbeeld dat er voor de productie van voedsel op de aarde enorm veel water verbruikt wordt en dat er een ernstig gebrek is aan schoon drinkwater en dat dit in de toekomst alleen maar erger wordt? 

Tijd om in actie te komen

Als hulp heb ik tien goede voornemens opgesteld om tot 2030 iets mee te doen. Ik bedoel eigenlijk: om er vanaf vandaag nog mee te beginnen, want elke dag, elke druppel, helpt om langzaam maar zeker die gloeiende plaat, onze opwarmende planeet, af te koelen. En dan niet emmeren over dat anderen niets doen, maar het goede voorbeeld geven door een van de volgende hengsels vast te pakken! 

  • 2 'Zero Hunger' Er is voor iedereen genoeg voedsel, zolang we niet meer eten dan we nodig hebben. Een suggestie: Doneer voor voedselhulp.
  • 3 'Good health' Borstvoeding is het beste voor baby’’s en heeft een minder grote milieu-impact. Gezonde voeding, met minder zout en meer groente en fruit, helpt bij de preventie van welvaartsziekten en zorgt voor minder druk op het milieu.
  • 4 'Quality Education' Voedselvaardigheid in het onderwijs voor iedereen. Geef je kennis en vaardigheden over eten en duurzaamheid door. Onderteken de petitie.
  • 6 'Clean water' Drink kraanwater, koop producten met een lage water footprint, was je handen en je groenten, werk schoon.
  • 7 'Clean energy' Kies voor producten die weinig energie kosten om te produceren. Uit volle grond, regio, weinig kunstmest. bv Milieukeur.
  • 11 'Sustainable cities' Maak je stad groen en productief: Begin een volks-, buurt- of balkontuin, koop van stadslandbouwers, plant een fruit- of notenboom.
  • 12 'Responsible Consumption' Verminder je voedselverspilling met minstens de helft.
  • 13 'Climate Action' Eet minder dierlijk, meer plantaardig. Dit kost minder water en zorgt voor minder CO2-uitstoot. Kies groenten en fruit van t seizoen en  'Klimaatkanjer'-recepten
  • 14 'Life Below Water' Eet 1 keer per week vis maar dan wel duurzaam beheerd, gevangen of gekweekt. Probeer ook eens andere duurzame producten uit de zee, zoals zeewier.
  • 15 'Life on Land' Kies producten waarvoor weinig land wordt gebruikt om ze te maken. Eet geen sojaproducten en palmolie dat ten koste gaat van regenwoud. 

Hoe groot is jouw Voedselafdruk?

Hoe kom je erachter waar jij het eerste aan kan werken? De Voedselafdruk kan je helpen inzichtelijk te maken waar jouw uitdagingen liggen. Het is het beste om je op 1 doel of uitdaging per keer te focussen. Een druppel per dag. Als die gewoon begint te worden kies je een volgende. Bij mij ging het ook niet van de een op de andere dag. Maar al die kleine druppels bij elkaar vormen uiteindelijk een volle emmer.

Corné van Dooren, expert Duurzaam Eten