Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Richtlijnen Goede Voeding en update Schijf van Vijf gelijktijdig uitbrengen?

Dr. ir. Astrid Postma-Smeets

Dr. ir. Astrid Postma-Smeets

Oud medewerker: Expert Voeding & Gezondheid
27 januari 2016
Bij het Voedingscentrum zijn we momenteel druk bezig met het vertalen van de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad naar een nieuwe Schijf van Vijf. We merken dat daar soms wat onduidelijkheid over bestaat.

Afgelopen week hoorde ik bijvoorbeeld iemand zeggen dat we volgens de nieuwe richtlijnen “nog maar 3 sneetjes brood hoeven te eten”. Maar dat klopt niet helemaal. De Gezondheidsraad heeft inderdaad gezegd: “Eet dagelijks ten minste 90 gram bruin brood, volkorenbrood of andere volkorenproducten.” Dit advies geeft aan vanaf welke hoeveelheid het eten van deze producten voordelen voor je gezondheid oplevert. Maar om voldoende voedingstoffen binnen te krijgen kun je beter wat meer volkorenbrood eten. Gelukkig is dit een van de weinige adviezen uit de Richtlijnen Goede Voeding die je een beetje op het verkeerde been kan zetten.

Het was waarschijnlijk duidelijker geweest wanneer de Richtlijnen Goede Voeding en de nieuwe Schijf van Vijf met bijbehorende richtlijnen en adviezen van het Voedingscentrum tegelijk zouden zijn uitgebracht. Echter, het afzonderlijk verschijnen van de Richtlijnen Goede Voeding en de update van de Schijf van Vijf is de procedure die momenteel in Nederland is afgesproken. De Gezondheidsraad geeft een onafhankelijk advies aan de overheid, en vervolgens krijgt het Voedingscentrum de taak om dat te vertalen. Ons ideaal voor de toekomst is wel degelijk dat het in één keer gedeeld wordt. We spreken hier dan ook over met de betrokken partijen.

Het grote voordeel als we tegelijk uit zouden komen is dat we iedereen meteen met een compleet advies kunnen bedienen. Het goede van de huidige procedure is dat de wetenschappelijke feiten die de Gezondheidsraad op een rij zet, gescheiden worden van de praktische vertaling. In de richtlijnen wordt beschreven welke voedingsmiddelen het risico verkleinen op veelvoorkomende chronische ziekten, terwijl het Voedingscentrum laat zien hoe een volledige voeding eruitziet, waarin alles zit wat het lichaam nodig heeft, voor verschillende doelgroepen. Op deze manier wordt de wetenschappelijke analyse niet beïnvloed door de vertaling naar de praktijk en weten we hoeveel bewijs er voor welke producten, voedingsstoffen en gezondheidseffecten echt is.

Zoals onze directeur Gerda al in een eerdere column schreef zijn we hard aan het werk. Belangrijke punten in de vertaling in complete voedingspatronen zijn doorgerekend op de voorziening van voedingstoffen. Deze punten worden nu besproken met groepen wetenschappers. Er zijn drie groepen: op het gebied van voeding en gezondheid, gedrag en communicatie en duurzaamheid. Eind maart zullen we het resultaat zien in de nieuwe Schijf van Vijf.

Astrid Postma-Smeets, oud-expert Voeding en Gezondheid