Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Onnodige verwarring bij consumenten over houdbaarheidsdatum vlees

Ir. Wieke van der Vossen

Ir. Wieke van der Vossen

Expert voedselveiligheid en etikettering
30 november 2015

Als ik door de supermarkt loop en ik heb de tijd, dan kijk ik graag naar wat er zoal op etiketten staat. Zo viel mijn oog vorige week op de houdbaarheidsdatum van 2 rauwe gehaktballen. Er stond 'Ten minste Houdbaar Tot' (THT). Oftewel, je kunt de rauwe gehaktbal nog prima eten na de datum als deze er nog goed uitziet, ruikt en smaakt.

Het is verwarrend, omdat het meeste rauw gehakt in de winkel een 'Te Gebruiken Tot'–datum (TGT) draagt. Dat wil zeggen: niet meer eten na de genoemde datum, omdat je er dan ziek van kunt worden. Misschien waren deze gehaktballen op een speciale manier behandeld zodat een THT-datum mogelijk is, maar voor mij als consument was dit niet duidelijk.

In 2014 heeft de Universiteit van Gent een uitgebreid onderzoek gedaan naar het gebruik van de THT- of TGT-datum door fabrikanten. De onderzoekers bekeken 1.477 producten uit het koelvak van 4 verschillende supermarkten op THT- en TGT-datum. Er bleek een grote variatie te zitten in hoe de houdbaarheidsaanduidingen toegepast werden, ook bij dezelfde soorten producten. Zo had de ene helft van de paté een THT-datum en de andere helft een TGT-datum.

De onderzoekers concludeerden dat deze grote variatie tot veel verwarring leidt bij de consument. Het werkt mogelijk voedselverspilling in de hand en kan tot risico’s voor de voedselveiligheid leiden. De reden waarom het ene product een THT-datum heeft en het andere een TGT-datum is niet duidelijk, waardoor de consument geneigd is dezelfde producten hetzelfde te behandelen.

Als zowel het Voedingscentrum als de voedingsmiddelenindustrie aan nog meer mensen kan uitleggen dat je bij de THT-datum op je zintuigen kunt vertrouwen, dan helpt dit tegen voedselverspilling. Net zo belangrijk is dat consumenten bij een TGT-datum weten dat het gaat om een bederfelijk product, waarbij niet te zien, te ruiken of te proeven is dat er ziekmakers in zitten. Maar het moet dan wel logisch zijn dat er een TGT-datum op staat.

Onbewerkt rauw vlees is een zeer bederfelijk product en zou altijd een TGT-datum moeten hebben. Ik stel voor dat de voedingsmiddelenindustrie per productcategorie hierover afspraken maakt. Dit voorkomt verwarring bij de consument.

En wat betreft die rauwe gehaktbal? Goed doorbakken doodt alle potentiële ziekmakers en is sowieso een goed idee.

Wieke van der Vossen, expert Voedselveiligheid