Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Maaltijden van tafeltje-dek-je: hier kun je toch niet mee thuiskomen?!

Jasper de Vries

Jasper de Vries

Oud-woordvoerder en redacteur social media
7 september 2018

Ouder worden, het overkomt ons hopelijk allemaal. Mijn moeder benadrukt weleens dat ze alleen heel oud wil worden als dat kan in goede gezondheid. Dat snap ik wel, maar het is ook de harde realiteit dat je op je 80ste waarschijnlijk meer kwaaltjes hebt dan op je 60e. Stel dat je niet meer in staat bent om voor jezelf te koken, wat dan? Gelukkig bieden maaltijddiensten als tafeltje-dek-je dan uitkomst. Dat is goed nieuws voor de senioren, zou je denken.

De Consumentenbond onderzocht de tafeltje-dek-je maaltijden van 8 grote aanbieders. Hun conclusies? Veruit de meeste gerechten zijn te zout en bevatten te weinig groente.

In slechts 6 van de 39 maaltijden zat minder dan 2 gram zout, het maximum voor een gezonde maaltijd. Nog een conclusie: 5 van de 8 aanbieders zat gemiddeld onder het groenteminimum van 150 gram per maaltijd. Ik vind het zorgwekkend dat het veel maaltijdaanbieders niet lukt om mensen die van hen afhankelijk zijn voor hun avondmaaltje, een gezond gerecht voor te schotelen.

De ouderen die gebruik maken van tafeltje-dek-je kunnen de voedingsstoffen vaak goed gebruiken. Ze zijn soms ondervoed of moeten herstellen van een ziekenhuisopname. Extra belangrijk dus dat ze een gezonde maaltijd krijgen met voldoende eiwit en groente. Bovendien, de nieren van ouderen werken vaak niet meer zo goed als voorheen, en dan is een maaltijd met te veel zout helemaal een slecht idee.

Eén van de aanbieders strooide nog wat extra zout in de wond door op Radio Oost te reageren met: “Te veel zout is natuurlijk niet goed, maar het eten moet ook lekker zijn.” Eens dat de maaltijden lekker moeten zijn, want anders wordt het bord misschien niet eens leeggegeten. Maar hier wordt wel gedaan alsof zout de enige smaakmaker is, terwijl elke kok weet dat je eten ook op smaak kunt brengen met kruiden en specerijen. En anders verwijs ik graag naar de handige Kruidenwijzer van de Nierstichting.

Gelukkig is er hoop. Bij het Voedingscentrum staat de gezondheid van de tafeltje-dek-je maaltijden hoog op de agenda. Momenteel zijn we in gesprek met maaltijdverstrekkers om te komen tot criteria met de Schijf van Vijf als uitgangspunt. Zo hopen we dat er snel stappen gezet worden om ouderen vaker een gezonde maaltijd voor te schotelen. Want daar gaat het hier om: mensen die de hulp hard nodig hebben, voorzien in wát ze nodig hebben. En daar is gezonde voeding een belangrijk onderdeel van.

Jasper de Vries, woordvoerder en redacteur social media