Ouder worden, het overkomt ons hopelijk allemaal. Mijn
moeder benadrukt weleens dat ze alleen heel oud wil worden als dat kan in goede
gezondheid. Dat snap ik wel, maar het is ook de harde realiteit dat je op je 80ste
waarschijnlijk meer kwaaltjes hebt dan op je 60e. Stel dat je niet
meer in staat bent om voor jezelf te koken, wat dan? Gelukkig bieden maaltijddiensten
als tafeltje-dek-je dan uitkomst. Dat is goed nieuws voor de senioren, zou je
denken.
De Consumentenbond onderzocht de tafeltje-dek-je maaltijden van 8 grote aanbieders. Hun conclusies? Veruit de
meeste gerechten zijn te zout en
bevatten te weinig groente.
In slechts 6 van de 39 maaltijden zat minder dan 2
gram zout, het maximum voor een gezonde maaltijd. Nog een conclusie: 5 van de 8
aanbieders zat gemiddeld onder het groenteminimum
van 150 gram per maaltijd. Ik vind het zorgwekkend dat het veel
maaltijdaanbieders niet lukt om mensen die van hen afhankelijk zijn voor hun
avondmaaltje, een gezond gerecht voor te schotelen.
De ouderen
die gebruik maken van tafeltje-dek-je kunnen de voedingsstoffen vaak goed
gebruiken. Ze zijn soms ondervoed of moeten herstellen van een
ziekenhuisopname. Extra belangrijk dus dat ze een gezonde maaltijd krijgen met
voldoende eiwit en groente. Bovendien, de nieren van ouderen werken vaak niet
meer zo goed als voorheen, en dan is een maaltijd met te veel zout helemaal een
slecht idee.
Eén van de aanbieders strooide nog wat extra zout in de wond door op Radio Oost te reageren met: “Te veel zout is natuurlijk niet goed, maar het eten moet ook lekker zijn.” Eens dat de maaltijden lekker moeten zijn, want anders wordt het bord misschien niet eens leeggegeten. Maar hier wordt wel gedaan alsof zout de
enige smaakmaker is, terwijl elke kok weet dat je eten ook op smaak kunt brengen met kruiden en specerijen. En anders verwijs ik graag naar de handige Kruidenwijzer van de Nierstichting.
Gelukkig is er hoop. Bij het Voedingscentrum staat de gezondheid van de tafeltje-dek-je maaltijden hoog op de agenda. Momenteel zijn we in gesprek met maaltijdverstrekkers om te komen tot criteria met de Schijf
van Vijf als uitgangspunt. Zo hopen we dat er snel stappen gezet worden om ouderen vaker een gezonde maaltijd voor te schotelen. Want daar gaat het hier om: mensen die de hulp hard nodig hebben, voorzien in wát ze nodig hebben. En daar is gezonde voeding een belangrijk onderdeel van.
Jasper de Vries, woordvoerder en redacteur social media